Nieuwsbrief over gezinsondersteuning januari 2015  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Nieuw in onze dienstverlening

  • Start implementatie geïntegreerd elektronisch dossier
    Vanaf februari 2015 worden de medische gegevens van elk kind dat gezien wordt op het consultatiebureau van Kind en Gezin niet meer genoteerd in een papieren medisch dossier, maar digitaal opgeslagen in het geïntegreerd elektronisch dossier (als aanvulling op het bestaand elektronisch verpleegkundig dossier). Deze nieuwe manier van werken voor artsen zal op termijn ook de overdracht van gegevens naar en van andere zorgverleners (huisarts, kinderarts, CLB) sterk vereenvoudigen. Het kindboekje dat relevante gegevens bevat voor de ouders blijft bestaan.

  • Elektriciteitschaarste: mogelijke impact op onze dienstverlening
    Als stroomonderbrekingen nodig zijn, gebeuren die in principe tussen 17.00 en 21.00 uur. Waar en op welk moment afgeschakeld wordt, is te volgen via www.onoff.be/nl.
    Consultaties zullen op dat moment niet kunnen doorgaan. De Kind en Gezin-Lijn zal de ouders verwittigen. De overheid raadt alle voorzieningen aan om zich voor te bereiden op mogelijke afschakeling.

top
Vaccineren

  • Met meer dan 1.200 gevallen van kinkhoest in 2014 spreekt men van een epidemie. Om de kleinsten voor deze infectieziekte te beschermen, is het vaccin gratis voor alle volwassenen bij de herhalingsinenting tegen tetanus en difterie. Een vaccinatie tijdens elke zwangerschap (tussen week 24 en week 32) geeft antistoffen aan een pasgeborene mee. Kinderen zijn zelf beschermd na hun gratis vaccinaties op 8, 12 en 16 weken en op 15 maanden. Meer info op Gezondheid en vaccineren/Ziek/Kinkhoest/.

top
Taal

  • Project boekbaby's: Eind 2014 werd de voorraad brochures van het project Boekbaby's in de consultatiebureaus aangevuld en vanaf 1 januari 2015 zijn er extra Boekbaby-gemeenten: 103 in totaal.
top
Evaluatie campagne beweging

In maart lanceerde Kind en Gezin de campagne 'Bewegende baby's hebben een stapje voor'. We maakten affiches, een app, een cd,... Maar, wat vind jij eigenlijk van deze campagne? Vul de vragenlijst in (max. 10 minuten), zodat wij onze campagnes in de toekomst nog beter kunnen maken!

top
Leren

Onze online cursussen zijn terug te vinden via www.kindengezin.be/opleidingen-en-infosessies. In het kader 'Online cursussen' kies je voor 'registreren en inloggen'. De eerste maal kan je je rechts bovenaan de pagina op een eenvoudige manier registreren (Nieuwe account maken).

  • Nieuwe online cursus: 'Post-partumdepressie'
    10 tot 20% van de moeders lijdt aan een post-partumdepressie (PPD). PPD heeft een grote impact op een gezin. K&G wil daarom het consultatiebureau-team beter ondersteunen in hun dienstverlening bij een vermoeden van PPD. De online cursus reikt zorgverleners kennis aan over: signalen, PPD en babyblues, de effecten en PPD bespreekbaar maken in de dienstverlening.

  • Nieuwe online cursus: 'Voeding'
    De online cursus 'Voeding' is een instrument voor regioteamleden en consultatiebureau-artsen om het thema te doorlopen, maar kan ook interessant zijn voor andere zorgverleners die met de allerkleinsten werken. De module is opgebouwd uit 5 inhoudelijke blokken: Wat is voeding - Kunstvoeding - Vaste voeding - Leren eten - Eetproblemen en lichte voedingsstoornissen.

top
Agenda

top
 
 
 


 
 
  Naar de website