Nieuwsbrief over gezinsondersteuning april 2016  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

  • Vanaf 9 april mogen verpleegkundigen vaccinaties toedienen zonder aanwezigheid van een arts. In het Staatsblad verscheen hierover een koninklijk besluit van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Onze verpleegkundigen vaccineren al sinds 1 januari. Ze doen dat in aanwezigheid van een arts en dat blijft ook nog even zo. Lees meer over onze werking in de consultatiebureaus.
  • In 2010 ondersteunde Kind en Gezin-verpleegkundige Els de Oegandese mama Rosemary. Zij was net mama geworden van een jongetje met het Downsyndroom. Dat was het begin van een mooi verhaal dat ze samen met Rosemary vertelde in een reportage voor Radio 1 en aan De Standaard voor Wereld Down dag op 21 maart.
top
Gezondheid en vaccineren

  • Begin maart overleed een kleuter aan difterie. We merkten ongerustheid na het overlijden en plaatsten daarom alles op een rijtje.
top
Huizen van het Kind

  • Via de blog op de website van Huizen van het Kind kan je vanaf nu volgen welke stappen we aan het zetten zijn in de vormgeving van de opvolging van de Huizen van het Kind. De eerste blog werd geschreven door Leen en Hannie, stafmedewerkers van Kind en Gezin.
  • KIDOO, een pedagogisch tijdschrift voor de kinderopvang, maakte de reeks "de pedagogische visie van...". Hieruit selecteren VBJK en EXPOO een aantal pedagogische visies die interessant zijn voor Huizen van het Kind. De pedagogische visie van Micha de Winter staat nu online.
  • EXPOO wil uitwisseling stimuleren tussen de Huizen van het Kind. Via het uitwisselingsplatform kunnen ze goede praktijken delen en vragen stellen aan elkaar.
top
Jeugdhulp

  • Pleegouders krijgen meer rechten om dagdagelijkse beslissingen te nemen over hun pleegkinderen. Dat staat in het allereerste statuut voor pleegouders dat is goedgekeurd in de Kamercommissie. Alle informatie over pleegzorg vind je op www.pleegzorgvlaanderen.be.
  • 1712 is in Vlaanderen het nummer waar je naartoe belt bij alle vormen van geweld. De hulplijn wil toegankelijker worden voor kinderen en jongeren. Daarom komen er, naast de bestaande website, twee nieuwe websites: één gericht naar kinderen onder de 13 jaar kids.1712.be en één gericht op jongeren tussen 13 en 18 jaar teens.1712.be.
  • Minister Jo Vandeurzen stelde recent een 2.0-aanpak voor integrale jeugdhulp in Vlaanderen voor. Er wordt onder meer extra ingezet op preventie en laagdrempelige hulp met een vermelding van de rol van de Huizen van het Kind. Vanaf 2017 worden middelen vrijgemaakt die moeten resulteren in een uitbreiding van de jeugdhulp.
top
Opvoeding

  • Na de aanslagen vroegen heel wat ouders zich af hoe ze dit aan kinderen moeten uitleggen. Wij geven tips.
  • Op Groeimee.be kun je activiteiten die je organiseert in verband met opvoeden en opgroeien bekend maken. Sinds kort werkt EXPOO hiervoor met de Uitdatabank waar je je activiteit gratis kan invoeren. Bekijk de nieuwe kalender.

  • Christelijke Mutualiteit (CM) lanceerde in maart de campagne 'Slaapwel' naar gezinnen met (jonge) kinderen. Met deze campagne wil CM ouders met (jonge) kinderen ondersteunen op weg naar een gezonde en deugddoende nachtrust.
top
Voeding

  • De laatste weken verscheen er in de media heel wat informatie over arseen in rijst en rijstproducten zoals rijstwafels. Dit komt door de invoering van nieuwe maximumgehaltes voor anorganisch arseen in rijst en bepaalde rijstproducten. Rijstproducten kunnen echter blijvend deel uitmaken van een gezond en gevarieerd eetpatroon, ook voor kinderen. Het is wel belangrijk om voldoende te variëren en niet dagelijks rijst en rijstproducten te gebruiken. Kunstvoeding op basis van rijst blijft ook veilig.
top
Oproepen

  • In aanloop naar de conferentie 'De Toekomst is jong' van 6 oktober wil Kind en Gezin uitwisselen met mensen die elke dag bezig zijn om jonge kinderen alle kansen te bieden. We organiseren hiervoor een dialoogdag op 21 april 2016 in Brussel. Binnenkort kan je ook je feedback via de website geven.
  • Tijdens de internationale kinderrechtenconferentie 'Children's Rights Matter - Why Europe needs to invest in children' zullen de deelnemers op 6 juli 2016 een aantal initiatieven bezoeken. Hiervoor wordt gezocht naar initiatieven die inzetten op de conferentiethema's (education; early years policies; health promotion; family strengthening; social protection and welfare support) met speciale aandacht voor kinderen in armoede, op de vlucht, in migratie en in institutionele zorg. Bekijk de uitgebreide informatie en een formulier voor kandidaatstelling.
  • Het Fonds van bpost lanceert een nieuwe projectoproep van het fonds alfabetisering: alfabetisering bij gezinnen. Alle organisaties die in België alfabetiseringsprojecten ontwikkelen of een activiteit opzetten rond het lezen, gericht tot gezinnen met kinderen tussen 0 en 8 jaar, kunnen een dossier indienen. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar lokale samenwerking. Indienen kan tot en met 12/04/2016.
top
Agenda

  • Met de studiedagen 'Over de grenzen heen' willen het agentschap Jongerenwelzijn en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk hulpverleners introduceren in verschillende aspecten van 'vluchteling zijn' hier in België. Op 20 april gaat de eerste studiedag door in Brussel.
  • Tijdens de Week van de kraamzorg 6 mei tot 14 mei 2016 worden tal van activiteiten georganiseerd rond zwangerschap en geboorte. Neem zeker een kijkje op de site van het Expertisecentrum Kraamzorg in jouw buurt.
  • Op 13 mei 2016 gaat in Brussel een informatiedag 'Netwerkgericht werken' door, georganiseerd door Vorming jeugdhulp.
  • Op donderdag 26 mei organiseert EXPOO i.s.m. Odisee een webinar rond opvoedingsondersteuning. Tijdens deze online lezing kom je te weten wat opvoedingsondersteuning inhoudt en hoe je het aanbod op ouders kan afstemmen.
  • 27 mei 2016 is het verdiepingsdag 'Netwerkgericht werken' door Vorming jeugdhulp in Schaarbeek voor jeugdhulpverleners met ervaring in het thema.
  • De Provincie Vlaams-Brabant, Kind en Gezin en EXPOO organiseren een werk- en uitwisselingsmoment op 17 mei 2016 in Leuven om een beeld te krijgen op de evoluties in de Huizen van het Kind Vlaams-Brabant. Informatie of inschrijving via kindbeleid@vlaamsbrabant.be.
  • Zorgnet-Icuro organiseert op 26 en 27 mei 2016 in Brussel het congres 'Open Minds' over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg.
  • De Eurochild conferentie 'Children's Rights Matter: Why Europe needs to invest in children' brengt nationale en Europese beleidsmakers, veldwerkers, onderzoekers, ... en kinderen en jongeren uit heel Europa samen. De Europese kinderen en jongeren zijn niet enkel deelnemer, maar organiseren mee de conferentie, adviseren, zijn co-chairs, co-facilitators en sprekers. Kind en Gezin en ONE hosten deze conferentie in Brussel op 5-6-7 juli 2016. Vanaf 5 april 2016 kan je je inschrijven.

top
 
 
 


 
 
  Naar de website