Nieuwsbrief over gezinsondersteuning februari 2017  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

  • Kind in Beeld 'Gezondheid' en Kind in Beeld 'Verzorging' werden recent samengevoegd tot Kind in Beeld 'Gezondheid en verzorging - mama en kind'. Deze publicatie opent met een hoofdstuk die de zorg en aandachtspunten voor moeder en kind (kort) na de geboorte bundelt. We zien dit als een nuttige aanvulling in het kader van het verkort ziekenhuisverblijf na een bevalling.
  • In januari bracht Kind en Gezin voor de opvang het thema 'Veilig slapen' opnieuw onder de aandacht. Elke opvanglocatie ontving een verhaaltje voor het slapengaan met tips rond veilig slapen en een link naar meer informatie en ondersteunend materiaal. Het boekje wordt online aangeboden, ook voor ouders.
  • Recent werd kinderopvang in de pers verengd tot slechts een economische functie. Onze administateur-generaal, Katrien Verhegge, blogde haar reactie neer omdat zij weet dat kinderopvang zo veel meer is. Het is een deel van een netwerk rond gezinnen met een pedagogische en sociale functie.
top
Contraceptie

  • Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, lanceert een online anticonceptiewijzer. De wijzer ondersteunt bij het maken van een geïnformeerde keuze voor de gepaste contraceptie.
top
Gezondheid

  • De griep is in het land. Iedereen kan de overdracht van griep helpen inperken door het basisadvies van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid te volgen.
top
Opvoeding

  • De Opvoedingslijn stelt hun informatieve postkaart gratis ter beschikking. De postkaart werd ontworpen voor ouders die vragen hebben over de mogelijke radicalisering van hun kind. Postkaarten kunnen online besteld worden.
  • Het thema van de Week van de Opvoeding 2017 is gekend: 'Opvoeden is samen lachen, huilen, praten, eten'. Opvoeden zit namelijk in de dagelijkse dingen.
  • De Prijs Filson Steers Mariman wordt uitgereikt aan iemand die zich op een uitzonderlijke manier inzet voor de opvoeding van kinderen of jongeren. Kandidaten kunnen actief zijn in uiteenlopende domeinen die te maken hebben met opvoeding, zowel op het gebied van welzijn, onderwijs, cultuur, gezondheid, ... Kandidaten kunnen worden voorgedragen tot en met 1 maart 2017.
top
Voeding

  • Op 16 januari werden de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek inzake groeimelk 'Idea study on micronutrient deficiencies in young children'. De resultaten tonen aan dat kinderen die groeimelk dronken 58% minder kans hadden op ijzertekort en 78% minder kans op een tekort aan vitamine D. Dit is een bevestiging van ons advies: kinderen krijgen bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot de leeftijd van 3 jaar. Het gaat dan om borstvoeding of in volgorde; startvoeding, opvolgvoeding en groeimelk (bij voorkeur ongezoet en zonder toegevoegde smaak).
  • Onder het motto 'Vroeg begonnen is half gewonnen' lanceert het VIGeZ een project dat baby's en peuters in de opvang wil helpen gezond te eten en voldoende te bewegen.
top
Oproep

  • EXPOO wil in samenwerking met VBJK aan organisaties de mogelijkheid bieden om te participeren aan een jobshadowing-project. Je krijgt de kans om mee te werken in een andere organisatie die werkt aan het versterken van sociale cohesie en zo te leren van anderen. Wil je graag jouw ervaringen delen of inzichten meenemen uit andere praktijken, dan is dit traject iets voor jou.
  • De Koning Boudewijnstichting heeft een oproep gelanceerd voor de oprichting van 5 inloophuizen voor jongeren in Vlaanderen en Brussel, met middelen ingezameld door het Rode Neuzen Fonds. Deze huizen zijn bestemd voor jongeren die het psychisch moeilijker hebben. De jongeren kunnen er terecht voor activiteiten en een therapeutisch aanbod. Vanuit het huis kunnen jongeren toegeleid worden naar andere gespecialiseerde settings.
top
Leren

top
Agenda

top
 
 
 


 
 
  Naar de website