Nieuwsbrief over gezinsondersteuning januari 2017  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

  • Op basis van de eerste cijfers voor 2016 stelt Kind en Gezin een stijging van 1% vast van het aantal geboorten. Deze cijfers liggen in lijn van het het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE).
  • Waardering van de thuistaal in het gezin is cruciaal. Kinderen die een sterke basis hebben in hun thuistaal, zullen beter Nederlands leren. Dit begint al 'vanaf de wieg', blogt Katrien Verhegge.
top
Gezinsondersteuning

  • Ook dit jaar biedt de Belgische Vereniging van Lactatiekundigen een gratis bureaukalender aan. Daarmee wil de vereniging borstvoeding positief onder de aandacht brengen, taboe's helpen doorbreken en doorverwijzing naar professionele begeleiding door lactatiekundigen stimuleren. Kind en Gezin steunt deze actie door de kalenders te verdelen in de consultatiebureaus en prenatale steunpunten.
  • Weliswaar bracht op zijn site een mooi verhaal over opvoedings- en studieondersteuning in 'De katrol' in Oostende.
  • Op 19 december 2016 stelde de Artesis Plantijn Hogeschool de resultaten voor van een grootschalige bevraging van een 450-tal jongeren tussen 10 en 18 jaar die in een voorziening verblijven. Dit onderzoek brengt in kaart in welke mate deze tieners een passend vrijetijdsaanbod vinden en welke rol het bestaande jeugdwerkaanbod daarin speelt.
  • Recent verscheen bij Acco het boek 'Gewone helden'. In dit boek wordt omschreven hoe vrijwilligerswerk lijm is binnen onze samenleving. Auteur Katrien Schaubroeck is docente filosofie aan de Universiteit Antwerpen en doet reeds 9 jaar vrijwilligerswerk bij DOMO.
top
Gezondheid

  • Van 16 tot 18 december ging de Gezondheidsconferentie Preventie van minister Vandeurzen door. Daar werd de nieuwe overkoepelende gezondheidsdoelstelling vastgelegd: 'In 2025 leeft de Vlaming gezonder door gezond te eten, zittend gedrag te mijden, voldoende te bewegen, gezonder met alcohol om te gaan en tabak en drugs af te zweren.' Daarrond werden principes en subdoelstellingen voorgesteld.
  • Kom op tegen Kanker plant een nieuwe golf van de sensibiliseringscampagne 'Binnen roken is nooit oké. Rook buiten. Doe het voor je kinderen.' van 2 tot en met 15 januari. De campagne bestaat uit televisiespots, advertenties, stickers en een informatiefolder voor rokende ouders. Promotiemateriaal kan besteld worden via deze link.
top
Huizen van het Kind

  • In juni ontvingen 128 erkende Huizen van het Kind de bevraging 'Een Beeld van de Huizen van het Kind 2016'. Hoewel de verwerking van de resultaten nog in een prille fase is, geven we graag al enkele tendensen weer. Streefdatum voor het eindrapport is mei 2017.
  • Op heel wat plaatsen zijn er intergemeentelijke samenwerkingsverbanden Huizen van het Kind. Er blijkt interesse voor uitwisseling, daarom wordt een bijeenkomst gepland. Ben je daarin geïnteresseerd, welke vragen heb je of wil je ervaringen delen? Contacteer ivan.pauwels@kindengezin, katrijn.kelchtermans@limburg.be of info@expoo.be.
top
Projectoproep

  • De minister van Jeugd, Sven Gatz, lanceerde een projectoproep 'bruggenbouwers binnen en naar het jeugdwerk'. Met de oproep wil de minister diversiteit in het jeugdwerk stimuleren en organisaties aansporen om samen werk te maken van een jeugdwerkaanbod dat beter afgestemd is op onze diverse samenleving. De projecten moeten een brug slaan tussen bestaande jeugdwerkingen en/of andere organisaties die kinderen en jongeren in kwetsbare situaties bereiken.
top
Leren

De online cursussen zijn terug te vinden via www.kindengezin.be/opleidingen-en-infosessies. In het kader 'Online cursussen' kies je voor 'registreren en inloggen'. De eerste maal kan je je op een eenvoudige manier registreren (Nieuwe account maken).

  • Recent wijzigde het advies inzake gluten en verdiepten we de informatie over de baby-led weaning methode (Rapley). Deze wijzigingen en aanvullingen werden nu doorgevoerd in de online cursus 'voeding'.
top
Agenda


top
 
 
 


 
 
  Naar de website