Nieuwsbrief over gezinsondersteuning maart 2019  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

  • Het Vlaams Parlement heeft op 20 februari 2019 de fusie tussen de agentschappen Jongerenwelzijn en Kind en Gezin wettelijk verankerd. Het agentschap Opgroeien wordt geleid door Katrien Verhegge, samen met twee algemeen directeurs Bruno Vanobbergen en Inge Kinnaer. Het agentschap bundelt de krachten om zo veel mogelijk kansen te creëren voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen die in Vlaanderen en Brussel opgroeien.
  • In Vlaanderen doet 1 op de 8 mensen aan vrijwilligerswerk. Ook in de consultatiebureaus zijn heel wat vrijwilligers aan de slag, zoals Rita Eggermont, zelf ook stafmedewerker bij Kind en Gezin. Op woensdagavond kan je haar in het consultatiebureau in Borgerhout vinden. 'Vrijwilligers hebben een belangrijke rol die vaak onderschat wordt.'
top
Gezinsondersteuning

  • Hoe verwerk ik een ingrijpende gebeurtenis? Hoe kan ik een klacht indienen? Waar kan ik terecht voor informatie en ondersteuning? Dit zijn maar een aantal van de vragen die slachtoffers van een misdrijf, een verkeersongeval, een ramp of een terreuraanslag zich kunnen stellen. Om hierop een antwoord te bieden, werd de website www.slachtofferzorg.be recent geüpdatet.
top
Gezondheid

  • De mazelen zijn in opmars. Dat kan gevaarlijk zijn als je niet beschermd bent. Je kan beschermd zijn doordat je de ziekte als kind hebt doorgemaakt of door je te laten vaccineren. Om als volwassene door vaccinatie volledig beschermd te zijn, heb je 2 vaccinaties nodig. Een baby kan bij reizen naar risicogebieden vanaf 6 maanden vervroegd gevaccineerd worden, ook in het consultatiebureau van Kind en Gezin. Daarna moet het gewone vaccinatieschema worden gevolgd met de tweede vaccinatie op 12 maanden en vaccinatie op 10 jaar.
  • Naar aanleiding van vragen in verband met temperatuurmeting bij jonge kinderen bekeek het Vlaams team Medisch beleid van Kind en Gezin de beschikbare aanbevelingen uit andere landen en de verschillende methoden. Daaruit bleek dat rectale meting met een digitale thermometer de voorkeursmethode blijft bij jonge kinderen. Deze geeft een snelle en goede weergave van de temperatuur. In enkele uitzonderlijke gevallen kan axillaire meting (oksel) met een digitale thermometer een alternatief zijn.
  • De Whooley-vragen - die bij Kind en Gezin gebruikt worden in de dienstverlening rond post-partumdepressie - laten toe op een laagdrempelig manier een vermoeden van een (dreigende) post-partumdepressie op te sporen. Deze eenvoudige, wetenschappelijk gevalideerde bevraging, werd verankerd in de richtlijn ter screening en detectie van perinatale mentale stoornissen.
top
Huizen van het Kind

  • De data van de tweede provinciale startdagen voor de nieuwe Huizen zijn bekend.
  • Vanaf 1 maart kunnen Lokale Loketten Kinderopvang een subsidie aanvragen. Het Lokaal Loket Kinderopvang van de gemeente ondersteunt (aanstaande) ouders in de zoektocht naar kinderopvang en verzamelt gegevens over de vraag naar kinderopvang. Het werkt daarvoor samen met alle organisatoren kinderopvang en met het Huis van het Kind. Een lokaal loket dat nog niet alle verplichte opdrachten opneemt, kan een aanmelding aanvragen.
top
Week van de opvoeding

top
Agenda

top
 
 
 


 
 
  Naar de website