Nieuwsbrief over gezinsondersteuning mei 2020  
   
 
 
Heb je problemen met de layout van de nieuwsbrief, klik dan hier.
 
 
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
     
 
 
Onze dienstverlening

top
Gezinsondersteuning

  • De Vlaamse Regering trekt 4,5 miljoen euro uit om kwetsbare kinderen en jongeren extra te ondersteunen en te begeleiden in deze coronacrisis. Het actieplan 'Zorgen voor morgen' kwam tot stand samen met experten en de brede jeugd- en hulpsector. Zo krijgen bijvoorbeeld de Huizen van het Kind een budget voor vrijetijdsmateriaal. Binnen de geest van versoepeling van de coronamaatregelen, worden ook de richtlijnen in de Jeugdhulp en preventieve gezinsondersteuning herbekeken. Dat moet vooral een antwoord bieden op toenemende signalen van verontrustende situaties bij kinderen, jongeren en hun gezinnen en op de ondersteuningsbehoefte van maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Een overzicht van de communicatie naar de sectoren is te vinden op kindengezin.be.
  • VBJK praatte met medewerkers van inloopteams en Koala-werkingen in Huizen van het Kind over hoe je contact houdt met kwetsbare gezinnen tijdens de coronacrisis.
  • Vanaf 30 april verzorgt EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning, elke twee weken een radio-uurtje: Radio EXPOO. Je kan er de eerste aflevering 'Er zijn voor gezinnen in Coronatijden' opnieuw beluisteren. De volgende aflevering op vrijdag 15 mei van 11 tot 12 uur is een speciale uitzending rond de Week van de Opvoeding met Nina Mouton als centrale gast.
  • Het online platform ZorgSamen is ontstaan vanuit een initiatief van Zorgnet-Icuro voor de hele Vlaamse zorg-en welzijnssector. Op dit platform vind je tips om als zorgverlener goed voor jezelf te zorgen, veerkracht bij te tanken en je collega's te ondersteunen. Ook voor directe hulp kan je hier terecht.
top
Opvoeding

  • De Week van de Opvoeding zal er dit jaar anders uitzien. Omdat opvoeden altijd doorloopt, en ouders nu een positieve boodschap extra goed kunnen gebruiken, blijft de periode van 16 tot 23 mei behouden, maar met een alternatief aanbod.
  • Uit een online bevraging van Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, blijkt dat er nog steeds niet genoeg schermtoestellen voorhanden zijn in veel gezinnen, kinderen nog te vaak niet zelfstandig aan hun schooltaken kunnen werken en dat schermtijd hét zoethoudertje is voor gezinnen in tijden van corona. De belangrijkste bevindingen op een rijtje.
  • UiTmetVlieg heeft een gratis digitaal aanbod verzameld voor de -12-jarigen, zoals virtuele museumtours, opnames van concerten en podiumvoorstellingen en online voorleesuurtjes. Je vindt dat aanbod op www.thuismetvlieg.be.
top
Agenda

top
 
 
 


 
 
  Naar de website