Gevaar, ravotten en vuil worden

Dit 'risicovol' spel is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen moeten de kans krijgen om de wereld en de bijhorende verantwoorde risico’s te exploreren. 
Werk je in de kinderopvang? Een goeie risicoanalyse kan je helpen om de risico’s in kaart te brengen. Kijk zeker eens naar onze actielijst buiten spelen. 

Vuil worden is geen risico!

Vuil worden is niet opgenomen in onze risicoanalyse en dat is geen vergetelheid.
Het is gewoon een vanzelfsprekend gevolg van buiten spelen. Geen kruipen in het gras zonder groene knieën, geen springen in de plassen zonder natte schoenen, geen moddersoep zonder modderbroek, geen wild ravotten zonder gescheurde broek,…

Buitenspel… (bijna) iedereen is overtuigd. Weinigen nemen het risico

"Buitenspelen, dat is vaak wat ruwer of onstuimiger spel dat gepaard gaat met energie: uitbundig lachen, roepen, plezier en uitgelatenheid. Het biedt kinderen andere ervaringen dan binnen. Vaak gaat het gepaard met spanning en sensatie (“het geeft kriebels in mijn buik”). Dat zien we al bij jonge kinderen. Kinderen van nog geen twee jaar oud genieten ervan dat je achter ze aanloopt, ze genieten van op en neer springen op een trampoline, een vlinder achtervolgen, het in- en uit en op- en af een speeltuig klauteren. pdf Risico behoort tot het leven. Meer zelfs: er is altijd een zeker risico als je leeft en hoe meer je leeft, hoe meer risico er is. Bart Declercq, wetenschappelijk medewerker, CEGO, KU Leuven

Wil je het risico tot buitenspelen nemen? Een tip

Ga naar buiten! Er zijn nog geschikte speelplekken te vinden. Er is nog volop avontuur te sprokkelen. Bekijk de speelnatuurkaart van Springzaad: een inventaris van wilde landjes en avontuurlijke buitenruimtes.