En in de opvang?Een ‘mag-vuil-worden-outfit’
Alle dagen vuile kleren, bang om ziek te worden, het is te koud, te warm, te nat,… Niet eenvoudig om tegen al die bedenkingen van ouders in te gaan en toch met kinderen naar buiten te gaan. 
Die vuile kleren, daar kan je als opvang wel een mouw aan passen: 

  • een voorraad speelkledij.
  • een collectie regenlaarsjes.
  • winterwarme speelpakjes.
Dat krijg je na verloop van tijd wel bij elkaar verzameld. Tip voor ouders: Stuur je kindje niet naar de opvang met zijn mooiste kleren. Kies voor een makkelijke ‘mag-vuil-worden-outfit’.

Toon die blije gezichtjes!
Laat zien wat buiten spelen oplevert: Blije gezichtjes, gelukkige kinderen. Maak foto’s van de buitenspeelmomenten en toon aan ouders hoe hun kind daarvan geniet. Ga niet terug naar binnen als het bijna tijd is om naar huis te gaan, maar laat ouders ‘binnen’ in de buitenruimte. Een bankje zorgt er misschien voor dat ze eventjes blijven zitten en zelf ervaren hoe aangenaam het is om buiten te zijn.

Denk even na over buiten spelen
Elke dag een half uurtje buitenspeeltijd, een wekelijkse buitenspeeldag of gewoon alle dagen zoveel mogelijk naar buiten in de opvang? Is je buitenruimte daarop afgestemd? Doe je geleidelijk aan wat kleine aanpassingen? Of ploeg je meteen je hele tuin om en ga je voor een haarfijn uitgewerkt tuinontwerp? Of bekijk je eerst waar de kinderen het liefst mee spelen en ga je daar mee aan de slag?
Ga met je collega’s rond de (tuin)tafel zitten en bepaal samen een visie. Weet van elkaar wat je wil bereiken en wat je daarvoor wil doen. Zet de voordelen van buiten spelen eens op een rijtje en weeg ze af tegen de belemmeringen. Bekijk samen hoe je de belemmeringen kan wegwerken. Verwacht niet teveel ineens, met kleine stapjes kan je al veel bereiken. Zijn jullie het eens over de aanpak, communiceer dit dan naar de ouders.

Een baby buiten?
Buiten kunnen kinderen zich helemaal laten gaan: Rennen, springen, roepen, zingen, dansen, kruipen, rollen, fietsen, … zonder dat je daar als kinderbegeleider een punthoofd van krijgt. En de baby’s dan? Die spelen toch niet op die manier?
Klopt, kansen krijgen om de buitenwereld te ontdekken, is ook voor baby’s van groot belang. Met al hun zintuigen ontdekken ze eigenschappen van materialen (water en zand, het gevoel van gras, …). 
Ze komen in contact met de natuur (planten en dieren, smelten van sneeuw, de zon en maan, de seizoenen, …). 
Baby’s de kans geven om de buitenwereld te verkennen is verrijkend. 

Buiten slapen
Dus ook buiten slapen dan? In een buitenspeelbeleid kan ook buiten slapen een plek krijgen. Baby’s slapen best in nabijheid. Dus als je zelf buiten bent, kan je baby ook buiten slapen. 
Maar niet ter vervanging van buiten spelen. Tijdens het slapen doe je geen ervaringen op. Je kan niet spreken van een echte natuur- of buitenbeleving. Genieten van de gezonde buitenlucht of een rustige plek, kan misschien wel.
Uiteraard staan de maatregelen ter preventie van wiegendood voorop!

Kinderdagverblijf ‘Het Nachtegaaltje’ gaat sinds 2012 voluit voor een groene kinderopvang.

Hun motto ‘Slecht weer bestaat niet, alleen onaangepaste kledij bestaat.’ Dit lees je wanneer je bij hen binnen komt. De poster ‘20 ervaringen die je moet gedaan hebben voor je zevende jaar’ werd het instrument om elke dag buiten te spelen

Op zoek naar inspiratie om van buiten spelen een feest te maken?

Op www.speelbank.be van VVSG vind je meer dan 400 speelactiviteiten die je buiten kan doen. De Speelbank is voor iedereen toegankelijk die een speelactiviteit deelt. Zo bouwen we samen en inspireren we elkaar.

In drie stappen naar een visie op buitenspelen

Kris Van Ingelghem is speelgroenexpert bij Good Planet. Foto Kris Van Ingelghem
Hij geeft lezingen, vorming en begeleiding op maat van scholen en andere organisaties die hun buitenruimte willen vergroenen. 
De school van zijn eigen kinderen kreeg dankzij Kris een van de eerste groene speelplaatsen in Vlaanderen. Kris vertelt hoe je als school of kinderopvang een gedragen visie op buiten spelen kan ontwikkelen. 

Groene voetjes in de kinderopvang

Een groene kinderopvang is een goed begin. In Antwerpen vergroenden al enkele opvanginitiatieven hun buiten ruimte. Leer van hen welke uitdagingen ze tegenkwamen en welke tips ze hebben voor andere kinderdagverblijven.