Wat een gedoe! Hoe doe je dat?

Met een aantal kleine praktische ingrepen kan je ervoor zorgen dat buiten spelen even vanzelfsprekend wordt als binnen spelen. Wat je binnen doet, kan je ook buiten doen: met je blote billen op het potje in de buitenlucht, alweer een ervaring rijker!  
Als je alle dagen buiten gaat, dan leert je kindje snel hoe het zijn jasje zelf aandoet. Dat maakt deel uit van het buiten-speel-ritueel. Jijzelf hebt na verloop van tijd ook de routine te pakken. Die verzorgingstas en alles wat je misschien kan nodig hebben, staat altijd klaar.
  
Niet elke stadstuin is een natuurlijk speelparadijs. Kleine ingrepen kunnen de speelwaarde van je tuin wel vergroten. Dat hoeft niet veel te kosten. In de natuur vind je spelmateriaal dat geen enkele speelgoedcatalogus in de aanbieding heeft, gratis en voor niks. Je hoeft niet te investeren in dure speeltoestellen, maar ga creatief aan de slag met wat voorhanden is. 

Is je tuintje uitgespeeld, ga dan op pad. In je buurt vind je misschien speelplekjes die je nog niet had opgemerkt, waar er wel voldoende plaats is om te ravotten.

  • Ga blaadjes harken in het park en strooi ze uit op je boomloze koertje. Speelpret verzekerd!
  • Maak een heuse 'voelmuur'. Tip! Surf op internet naar: 'sensory wall outdoor'.

Buiten spelen? Pinteressant!

PinterestKIKO stimuleert, motiveert en ondersteunt organisatoren en medewerkers van buitenschoolse kinderopvang in de provincie Antwerpen om een zo rijk mogelijke vrijetijdsbeleving voor schoolgaande kinderen aan te bieden. Ze hebben een schat aan buitenspeelinspiratie verzameld op Pinterest om buiten spelen in de kinderopvang of thuis nog plezanter te maken. 

Mira Van Olmen verdiepte zich in natuurbeleving met kinderen en in groene speelinfrastructuur.Mira van Olmen

Ze organiseert activiteiten rond natuurbeleving voor de kinderen uit de buurt en bezocht verschillende natuurrijke speelterreinen in Nederland en Duitsland. Lid van Springzaad.be en expert bij Natuur en Mens. Ze biedt vorming op maat van iedereen die met kinderen de natuur in wil. 

speelmakers-logoSpeelmakers gaat voor een speelsere wereld voor elk kind.

Als speelconsulenten geven ze vorming, begeleiding en advies aan iedereen die kinderen meer speelkansen wil bieden. Mét oog voor uitdaging, avontuur en uiteraard buiten spelen.