De toekomst is jong: In gesprek met Kristel Verbeke, ambassadeur voor de kinderrechten

Kristel, wat is jou het meest bijgebleven van de conferentie en het voorbereidingstraject?
'Ik vond het zeer fijn om eens in anderen hun ervaringen en omgeving ondergedompeld te worden. Ik was helemaal onder de indruk van de werking van KAA Gent en hun maatschappelijke doelen naast het veld. Wim Beelaert, de community manager bij 'Voetbal in de Stad' (sociale projecten met AA Gent als kapstok, red.) legde dit fantastisch uit, waarvoor dank! Geweldig hoe zij op maat van kinderen werken en hoe voetbal een bindende werking kan hebben.

Boeiend om te zien hoe de voetbalhelden van KAA Gent er mee voor zorgen dat kinderen een plek hebben waar ze welkom zijn, waar ze vanuit hun eigen interesses leren en waar we ze kunnen triggeren met dingen die ze niet kennen!'

Wat zijn jouw persoonlijke aanbevelingen voor (beleids)actoren die werken aan de toekomst van kinderen? 
'Praat MET kinderen en niet OVER kinderen.'

Naast je deelname aan de conferentie, neem je nog heel wat opdrachten aan vanuit een sterk persoonlijk engagement. Zo ben je bijvoorbeeld host van het Ketnet-programma ‘Generatie K’ waarmee Kinderrechten in zijn totaliteit en diversiteit op de agenda gezet worden. Vanwaar komt dit engagement?
'Als bekend persoon kan je je stem soms net iets meer laten gelden. Wel, laat mij dan maar de stem van de kinderen zijn. Dankzij de kinderen heb ik 17 jaar lang mijn droom kunnen waarmaken. Dat klinkt dan misschien heel zoet maar dat is wel zo. Ik ben hen heel dankbaar. Ik heb zoveel met hen gewerkt dat ik hen au sérieux en voor vol neem. Zij hebben echt iets te zeggen en soms lopen volwassenen daar al eens over: ‘Het is toch maar een kind?’ Hallo! Kinderen zijn deel van onze maatschappij. Bedrijven hou ik daarom weleens voor: heb je het aan de kinderen zelf al gevraagd? Want met kinderen kan je – weliswaar op hun maat - over alles praten.'

Het is heel mooi materiaal om kinderen te doen nadenken over kinderen in andere situaties.
'Absoluut. En ook de ouders! Ik kreeg al vaak de reactie: ‘Ik vond dat tof want nu kon ik het er met onze jongste eens over hebben hoe hij zich voelt'. Het schoonste compliment is toch als mensen zeggen dat ze er in hun gezin mee bezig zijn geweest. Dat is belangrijker dan kijkcijfers.'

Wij zijn alleszins grote fan van het programma en kijken alvast uit naar het tweede seizoen dat er dit najaar aankomt. Want het programma is inderdaad niet alleen interessant voor kinderen, maar evenzeer voor volwassenen.

Wat is De toekomst is jong?

Op 6 oktober 2016 ging de conferentie De toekomst is jong door. Deze conferentie brengt professionals samen die zich elke dag inzetten voor de ontwikkeling van jongeren. Samen ontwikkelen ze op deze conferentie een breed gedragen visie over het beleid rond jonge kinderen.

 

Tijdens dit participatief traject gingen we aan de slag rond 4 thema's binnen een overkoepelend verhaal: ‘jong en gezond’, ‘jong en overal thuis’, ‘jong en geborgen’ en ‘jong en overal thuis’. Dit resulteerde in een aantal beleidsaanbevelingen voor beleidsmakers én praktijk en een aanzet tot concrete acties. Het eindresultaat van dit traject kan je vinden in de samenvatting van de vier werkgroepen, of je kan de presentaties van de voorzitters van de werkgroepen bekijken. Ook de interviews met de keynotesprekers kan je herbekijken.