Zijn knijpzakjes met vaste voeding nuttig?

Er zijn heel wat gadgets op de markt om fruit of groenten toe te dienen op een andere manier dan via de lepel of uit het vuistje zoals sabbelzakjes en fruitspenen enz. Ze zijn zeer verleidelijk om als alternatief aan te kopen en winnen vaak een projectprijs, maar zijn ze wel zo een slimme zet? Begin 2019 verscheen een onderbouwd artikel "Complementary foods in baby food pouches: position statement from the Nutrition Commission of the German Society for Pediatrics and Adolescent Medicine (DGKJ, e.V.), Koletzko et al. Molecular and Cellular Pediatrics (2019)".

Enkele belangrijke bevindingen uit dit artikel:
1. Een gezonde voeding, van jongs af aan.
Knijpzakjes hebben een hoge energiedensiteit, bevatten overwegend hoge hoeveelheden suiker en hebben een zeer zoete smaak. Een hoge inname van zoete voedingsmiddelen en dranken op jonge leeftijd is geassocieerd met een grotere voorkeur voor zoet in het latere leven. Een regelmatige consumptie houdt risico’s in zoals een onevenwichtige aanbreng van voedingsstoffen en verhoogd risico op cariës en overgewicht.

2. Een gezond voedingspatroon. Je tanden zijn je dankbaar! 
Door het constant zuigen en sabbelen kennen de tanden geen rustmomenten en kunnen ze niet herstellen van de zuurstoot na het eten van voedsel. Dit kan tandbederf in de hand werken.

3. Variatie bovenal! 
Door op deze manier vaste voeding aan te bieden, krijgen kinderen maar een beperkte waaier aan smaken en texturen aangeboden. Latere introductie van ongekende smaken is geassocieerd met meer voedingsmoeilijkheden alsook een lagere inname van fruit en groenten op latere leeftijden. 

4. Benut de gevoelige periodes in de mondmotorische ontwikkeling.
Door aan deze knijpzakjes te zuigen, blijven kinderen in het primaire zuigpatroon. Dit kan het later leren eten van een lepel of vinger voeden bemoeilijken of verhinderen.

5. Voeden is een moment van interactie tussen ouder-kind
Het via lepel of uit de hand voedsel aangeboden krijgen, stimuleert ook de interactie tussen ouders/opvoeders en kinderen. Dit bevordert het wederzijds luisteren en in dialoog gaan met elkaar. Hongersignalen worden ook gemakkelijk erkend.

6. Ook de portemonnee doet mee
Ze zijn vaak tot twee keer zo duur dan de klassieke baby fruitpotjes.

7. Opgelet! Verslikkingsgevaar 
Er bevinden zich ook kleine deeltjes (schroefdopje) aan de verpakking waardoor er verslikkingsgevaar kan zijn.

Besluit
Zuigelingen en kinderen zuigen beter geen puree of vloeistof uit knijpzakjes of fruitspenen. Zij moeten de kans krijgen om een variëteit aan voedingsmiddelen, smaken en texturen via of lepelvoeding of vingervoeding te krijgen. Volg de mijlpalen.
Het is aanbevolen een thuisbereide evenwichtig samengestelde voeding met laag suikergehalte en hoog gehalte aan noodzakelijke voedingsstoffen volgens de aanbevelingen te geven. ‘Vaste voeding’ geven onder de vorm van drank is niet aan te bevelen. Gepureerde voeding wordt best gegeven met een lepel en niet via een knijpzakje. 
In de behandeling van een kind met ernstige voedingsproblemen kan, onder professionele begeleiding, een behandelend arts het gebruik van deze gadgets aanraden. Het is belangrijk dat de ouders in dat geval het advies van hun behandelend arts volgen.