Illustratie gezinsondersteuning, voor de geboorte

Zwanger

Wie zwanger is, bieden we heel wat informatie aan via:

Je kan tijdens de zwangerschap al kennis maken met jouw lokaal team. Samen bespreken jullie hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen na de geboorte. Je kan ons je gegevens zelf bezorgen op mijn.kindengezin.be, via de Kind en Gezin-Lijn (078/150100) of je wordt automatisch aangemeld als je het Groeipakket (groeipakket.be) aanvraagt. Na de geboorte geeft het ziekenhuis de geboorte aan het lokaal team uit jouw buurt door. Je kan dus een telefoontje van hen verwachten. Neem zeker zelf contact op via de Kind en Gezin-Lijn (078/150 100) als je 10 dagen na de geboorte nog niets van ons hebt gehoord. ​

Ervaar je ernstige problemen die je zwangerschap bemoeilijken? Bv. door financiële problemen, een onzeker verblijfstatuut, een bepaalde beperking, een verslaving, ... Je kan je situatie altijd voorleggen aan de Kind en Gezin-Lijn (078 150 100). Wij bekijken dan met jou hoe we je verder kunnen helpen. 


Begin op tijd aan je zoektocht naar kinderopvang, want meestal is de wachtlijst lang. Op mijn.kindengezin.be kan je simuleren hoeveel je betaalt in een opvang met inkomenstarief. Hou je e-ID klaar. Heb je al een kindje dat naar de opvang gaat? Dan moet je voor dat kindje een nieuw attest aanvragen na de geboorte van broer of zus. Omdat er een kind is bijgekomen in jouw gezin, krijg je een korting op je tarief vanaf de 1e dag van de maand na de herberekening (niet voor de maanden daarvoor). Vraag voor je pasgeboren kind een attest aan vanaf 2 maanden voor de start van de opvang. Ook dit kind krijgt de korting.

Ben je zwanger? Registreer je dan op 'Mijn zwangerschap'
Je krijgt er week na week tips, leuke weetjes, heldere en correcte informatie en getuigenissen op maat. Om die reden moet je ook opgeven of het om een eerste of volgend kind gaat en of de ouder een partner heeft.