
Koorts
Koorts betekent een lichaamstemperatuur van meer dan 38 °C. Koorts is een signaal, geen ziekte! Het is belangrijk na te gaan hoe een kind zich gedraagt, hoe het eruitziet en of er nog andere symptomen zijn.Wat is koorts?
Koorts betekent een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C. Koorts is een signaal, geen ziekte! Het is belangrijk na te gaan hoe een kind zich gedraagt, hoe het eruitziet en of er nog andere symptomen zijn. Een kind kan koorts ontwikkelen bij een infectie, een kinderziekte en soms na toediening van een vaccin. Doordat baby's beperkt kunnen zweten, ontwikkelen zij sneller koorts.
Een licht verhoogde lichaamstemperatuur (minder dan 38°C) is niet altijd het gevolg van een ziekte.
Temperatuurverhoging kan zich voordoen:
- door te warme kleding
- door te hoge kamertemperatuur
- bij heel warm weer (in combinatie met hoge vochtigheidsgraad)
- na een huilbui of inspanning
- bij schommelingen in de loop van de dag
(in de late namiddag of ‘s avonds kan de temperatuur wat hoger zijn dan de rest van de dag)
Lichaamstemperatuur meten
Wanneer meet je de lichaamstemperatuur?
- Als een kind zich normaal gedraagt is het niet nodig om de lichaamstemperatuur te meten. Het is niet nodig dit preventief of dagelijks te doen
- Je meet wel de lichaamstemperatuur bij ongerustheid of wanneer het kind:
- zich anders gedraagt dan normaal
- minder of juist meer slaapt
- minder of geen eetlust heeft
- lastig is
- minder of niet speelt
- meer huilt
- bleek ziet of rode wangen heeft
- warm aanvoelt
- Je meet de temperatuur best als het kindje (terug) rustig is, bv. niet na een hevige huilbui.
- digitale (elektronische) thermometer
- oorthermometer
- huidthermometer:
- infraroodthermometer
- huidklevers met thermosensiebele kristallen
- fopspeenthermometer
- kwikthermometer (niet meer verkrijgbaar op de Belgische markt)
- Bij immuunstoornissen (verminderde weerstand), bij diarree of bij irritatie van de stuit kan je als alternatief de temperatuur meten onder de oksel van het kind. Bij kinderen vanaf 5 maanden kan je de temperatuur ook meten met een oorthermometer.
Wat te doen bij koorts?
Observeer je kind nauwkeurig, op geregelde tijdstippen. Wees alert voor tekenen van ongemak. Let op of het minder eetlust heeft, niet wil drinken, een goede vochtbalans houdt, de kleur van de huid goed blijft, hoe het ademt, of het niet abnormaal huilt, of het actief is of erg stilletjes, of het ergens pijn heeft en of het alert blijft als het wakker is.
Indien één van volgende alarmsignalen aanwezig is, ongeacht de leeftijd, dan bel je onmiddellijk de arts of de hulpdiensten (MUG – Medisch Urgentie Team telefoonnummer 112)
blauwrode puntvormige huidbloedingen - grauwe kleur - suf of moeilijk wakker te krijgen – verwardheid - moeilijke ademhaling
- Indien ernstige signalen aanwezig zijn, dan volg je de aanbevelingen voor een kind dat jonger is dan 3 maanden (zie hierboven).
- Indien er geen ernstige signalen zijn, dan kan je bij tekens van discomfort of ongemak een eenmalige dosis paracetamol siroop toedienen. De dosis tot 1 jaar is 10 mg/kg, vanaf 1 jaar 15 mg/kg.
uitdroging – abnormaal huilen – snel uitbreidende huiduitslag
Tekenen van discomfort
huilerig zijn – minder eetlust – minder actief – ongemak – pijn
- Geef het kind regelmatig kleine hoeveelheden vocht.
Is het kindje jonger dan 6 maanden geef dan extra melkvoeding. Leg bij borstvoeding het kind vaker aan. Geef grotere kinderen extra water te drinken. - Als de algemene toestand van je kind het toelaat, mag het buiten.
- Het kindje goed warm houden is niet nodig bij koorts, tenzij het last heeft van koude. Dan kan je het tijdelijk warm induffelen, dat gaat comfortabeler aanvoelen.
- Liefst kleed je het kindje luchtig genoeg zodat het zich comfortabel blijft voelen en kan afkoelen. Extra kleding en dekens zijn dan niet nodig.
- Een frisse kamertemperatuur is aangewezen.
- Een kind volledig uitkleden, zeer fris leggen of een afkoelend badje om de lichaamstemperatuur van het kindje te laten zakken, is niet aangenaam voor het kind en wordt afgeraden.
Let op bij gebruik van koortswerende middelen
|