Verplichte en vrije vaccins

Een kindje kan gevaccineerd worden in een consultatiebureau van Kind en Gezin (tot 3 jaar), bij de huisarts of bij de kinderarts.
In een consultatiebureau van Kind en Gezin is de inenting gratis. Bij de huisarts of kinderarts betaalt men het consult. 

Alle vaccins in het vaccinatieschema die Kind en Gezin toedient zijn gratis, behalve de vaccins tegen het rotavirus. Dit is zelf aan te kopen in de apotheek. Er is een gedeeltelijke terugbetaling door het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Je betaalt dan 11,80 euro per dosis. Om van deze terugbetaling te kunnen genieten moet het kind jonger dan 6 maanden zijn.

Gaat het kind naar school, dan wordt het gevaccineerd tijdens het medisch onderzoek door het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), bij de huisarts of bij de kinderarts

Het verplicht poliovaccin en polioattest

Bij de geboorteaangifte zit een polioattest. Bewaar dit totdat het kind volledig ingeënt is tegen polio.

Laat na de laatste dosis (op 15 maanden) het attest invullen door wie je baby heeft gevaccineerd. Bezorg dit attest aan de dienst Bevolking van de gemeente vóór de baby 18 maanden wordt. Zo kan deze dienst controleren of de inentingen wel toegediend werden.

Indien je het polioformulier verloren bent, kan je op het consultatiebureau een nieuw exemplaar krijgen.


Vaccinatie voor verblijf in het buitenland
Om te reizen naar tropische streken of endemische gebieden (gebieden met verhoogd risico op bepaalde infecties) zijn er aanbevolen of verplichte vaccinaties te voorzien. Voor sommige landen is een vaccinatieattest vereist.

Op plaatsen in Europa waar de vaccinatiegraad de laatste jaren afgenomen is, zijn de mazelen weer aan een opmars bezig. Dat kan gevaarlijk zijn als je niet gevaccineerd bent. Daarom is het belangrijk om voor je vertrekt goed beschermd te zijn.

Vraag advies aan een arts of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Travel Phone 0900 10110

Bekijk ook ...

Vaccinatieschema Kind en Gezin

Kind en Gezin volgt de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad