Coeliakie
Ook gekend als glutenintolerantie.
Wat is het?
Glutenintolerantie of coeliakie is een darmstoornis als gevolg van gluteninname.- Gluten zitten in tarwe, rogge, gerst, haver, mout en spelt.
- Bij coeliakiepatiënten tast het gluten het darmslijmvlies aan. Hierdoor neemt het lichaam belangrijke voedingsstoffen niet meer op.
- Glutenintolerantie is niet zeldzaam en het is een aangeboren aandoening. Erfelijkheid speelt mee.
- Glutenintolerantie uit zich meestal in het 1e of 2e levensjaar, maar soms ook veel later. Bij het in contact komen met gluten treden de symptomen op.
- Bij vaste voeding in combinatie met borstvoeding is het aangewezen niet voor de leeftijd van 4 maanden, maar zeker ook niet na de leeftijd van 7 maanden gluten te introduceren. Een geleidelijke introductie van gluten terwijl de baby nog borstvoeding krijgt, is aangewezen. Dit omdat de kans op glutenintolerantie, diabetes type 1 en tarweallergie hierdoor kan dalen.
Symptomen
De symptomen zijn vaag en heel verschillend van kind tot kind.- Diarree, buikpijn, hardnekkige verstopping, groeiachterstand, gewichtsverlies, bloedarmoede, slecht humeur en algemene vermoeidheid.
Diagnose
- De arts neemt bloed af en onderzoekt het slijmvlies van de dunne darm.
- De arts kan pas coeliakie vaststellen zodra het kind gluten eet.
Verzorging en aanpak
- De enige behandeling is een levenslang glutenvrij dieet. Vermijd alles wat gluten kan bevatten. Ook bij kleine hoeveelheden kunnen de klachten terugkomen.
- De arts geeft de belangrijkste informatie of verwijst door naar een diëtist(e).
- Het dieet moet nauwgezet gevolgd worden, want kleine hoeveelheden gluten kunnen darmafwijkingen en klachten doen terugkeren.
- Het consultatiebureau van Kind en Gezin blijft het kind wel verder opvolgen en begeleiden, maar heeft geen specifieke taak in de aanpak van het dieet.