Hepatitis B
Wat is het?
- Het hepatitisvirus B veroorzaakt een leverontsteking. Die kan spontaan genezen, maar kan ook tot dragerschap leiden.
- Vooral gezondheidswerkers, druggebruikers en personen met wisselende seksuele contacten lopen een groot risico op besmetting met hepatitis B.
- Als je volledig geneest, ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B.
- Bij een kleine groep mensen wordt hepatitis B een langdurige ziekte en blijft ze besmettelijk. Dit heet dragerschap. In dat geval kan hepatitis B, soms na vele jaren, leiden tot littekenvorming van de lever, leverkanker en sterfte.
Besmetting
- Het hepatitisvirus B wordt overgedragen bij:
- de geboorte
- bloedcontact
- bloedtransfusie
- onveilig seksueel contact
- Het virus wordt niet overgedragen bij normaal sociaal contact, zoals handen geven, knuffelen of zoenen.
- Speeksel is alleen gevaarlijk in combinatie met bloed. Bijtgedrag kan dus tot besmetting leiden.
- De besmettelijkheid duurt van 6 weken voordat de symptomen beginnen totdat ze verdwijnen, behalve bij dragers. Die blijven levenslang besmettelijk.
Vaccinatie
- De vaccinatie tegen hepatitis B is opgenomen in het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad op de leeftijd van 8, 12 en 16 weken en 15 maanden.
- Als werknemer in de kinderopvang of als onthaalouder aangesloten bij een dienst, kan je het vaccin tegen hepatitis B terugbetaald krijgen door het Fonds voor Beroepsziekten.
Een kind geboren uit een hepatitis positieve moeder moet volgens de Hoge Gezondheidsraad (HGR) binnen de 12 uren na de geboorte specifieke hepatitis-B-immuunglobulinen krijgen te samen met een extra eerste hepatitis-B-vaccinatie. Nadien dient het normale schema voor hepatitis B gevolgd te worden.
Verzorging en aanpak
- Omdat er geen gevaar is bij normaal sociaal contact, moet je geen extra voorzorgsmaatregelen nemen als een kind in de opvang besmet is met hepatitis B.
- Wees alert op bloed. Draag altijd handschoenen als contact met bloed mogelijk is. Ontsmet je handen en dek wondjes goed af.
- Zorg voor een goede hygiëne.
- Geef aan elk kind een eigen tandenborstel en eigen eetgerei.
- Als een kind bijtgedrag vertoont, kan je in overleg met Infectieziektebestrijding van Zorg en Gezondheid eventueel verdere stappen ondernemen.