Visie en beleid
Kinderopvang vervult 3 belangrijke maatschappelijke functies: economisch, pedagogisch, sociaal. Het kinderopvangbeleid wordt bepaald door de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Kind en Gezin voert het beleid uit.
De 3 maatschappelijke functies van kinderopvang
De economische functie
Dankzij kinderopvang kunnen ouders gaan werken en voor een inkomen zorgen. In de kinderopvang zelf werken ook heel wat mensen.
De pedagogische functie
Goede kinderopvang biedt jonge kinderen niet alleen verzorging en geborgenheid, maar stimuleert kinderen ook in hun fysische en psychische ontwikkeling. Kinderen ontmoeten er anderen en leren er van jongs af aan respectvol met elkaar om te gaan.
De sociale functie
Kinderopvang kan de uitsluiting van kansengroepen tegengaan en hun integratie helpen bevorderen. Uit onderzoek is gebleken dat kwaliteitsvolle kinderopvang heel veel kansen kan bieden aan kinderen in armoede. Ook voor de ouders: door de beschikbaarheid van opvang zijn ze in staat om een opleiding te volgen, te solliciteren zodat ze daarna kunnen gaan werken, ...
Ouders kunnen bij de opvang terecht met allerhande vragen en leren er meteen ook andere ouders kennen. Soms hebben ouders opvang nodig om even tot rust te komen.
Beleidsprioriteiten
Het beleid voor kinderopvang wordt vastgelegd in de beleidsnota en beleidsbrief van de Vlaamse minister die bevoegd is voor welzijn.