Ondersteuning

Je kan gebruik maken van het informatie- en ondersteuningsaanbod van Kind en Gezin:

Tip: Schrijf je in op de Nieuwsbrief Kinderopvang. Zo blijf je op de hoogte van het aanbod.


Partners van Kind en Gezin

Deze partners van Kind en Gezin begeleiden startende en actieve organisatoren in de kinderopvang. Je kan er terecht met je vragen of voor advies. De ondersteuning is gratis en overal in Vlaanderen en Brussel vlot te gebruiken.

VoorZet

Bij VoorZet kan je terecht met om het even welke vraag. Op basisvragen geeft VoorZet onmiddellijk antwoord. Voor meer specifieke vragen en meer doorgedreven ondersteuning verwijst het gericht door naar de andere partners.


Unizo

Unizo informeert en begeleidt je rond alles wat het ondernemen aangaat. Dat kan gaan van de opmaak van een ondernemingsplan of een financieel plan tot informatie over het zelfstandigenstatuut, het werkgeverschap of een overname. 


't OpZet

’t OpZet geeft antwoorden op al je vragen over de praktische organisatie of kwaliteitszorg in de kinderopvang. Deze ondersteuning is aanvullend op het aanbod van de pedagogisch ondersteunende organisaties. 


Pedagogische ondersteuning

11 organisaties bieden gratis pedagogische ondersteuning aan voor alle zelfstandige gezins- en groepsopvang.

Meer weten

Andere organisaties

Ondersteuning nodig op vlak van:
Naast de organisaties hierboven bestaan er nog tal van andere ondersteunende organisaties. Zo kan je je aansluiten bij een koepel, een beroepsvereniging of een werkgeversorganisatie of beroep doen op een vormingsorganisatie. Je kunt bij hen terecht voor informatie, netwerking, begeleiding en opleiding.

Andere consultants en opleidingsorganisaties: wees voorzichtig

Helaas hebben niet alle adviseurs even goede bedoelingen of correcte kennis van de kinderopvang.
Met uitzondering van de partners hierboven, werkt Kind en Gezin niet met consultants samen. We kunnen hun kwaliteit niet beoordelen.

Advies
  • Wees voorzichtig voor je een contract sluit. Lees ook de kleine lettertjes. 
  • Bij twijfel: bevraag de tevredenheid of betrouwbaarheid bij andere organisatoren kinderopvang die met de adviseur hebben samengewerkt of bij één van de hierboven vermelde partners van Kind en Gezin. 
  • Als je denkt dat het om misbruik zou kunnen gaan, kan je Kind en Gezin contacteren.

Zelf aanvragen, innen, ...

Kind en Gezin geeft een vergunning aan een opvangvoorziening. De aanvraag en de communicatie hierover met Kind en Gezin moet steeds door de organisator van de voorziening zelf gebeuren.
  • Laat dit nooit door een derde in de plaats van jouw opvang doen. Dit kan tot problemen leiden. Als organisator ben je immers steeds zelf verantwoordelijk voor jouw dossier.
  • Laat nooit subsidies, geleende bedragen of inkomsten overschrijven op een andere rekening dan die van je opvang.