Dubbele boekhouding en rechtspersoonlijkheid vanaf 1 april 2021

De Vlaamse regering wil de weerbaarheid en transparantie op het vlak van bestuur en financiën van de ondernemer in de kinderopvang verhogen. In het kader hiervan:

  • moeten organisatoren die op jaarbasis meer dan 200.000 euro subsidie ontvangen van Opgroeien een boekhouding volgens het principe van dubbel boekhouden voeren.
  • moeten alle organisatoren met een subsidietoekenning voor inkomenstarief en met meer dan 1 kinderopvanglocatie tegen 1 april 2021 rechtspersoonlijkheid hebben. 

Om te weten of je het principe van dubbel boekhouden moet toepassen, kan je een overzicht van je subsidies opvragen bij je klantenbeheerder. 

Waar kan je terecht met vragen?

Je vindt onder deze 'in de kijker' een aantal linken naar informatie over de verschillende boekhoudprincipes.

Je kan je laten adviseren door experten en ondersteuners (bijvoorbeeld: erkende boekhouders en fiscalisten, koepelorganisaties, beroepsverenigingen, vormingsorganisaties,…) over welke boekhoudkundige verplichtingen gelden voor jouw werking en welke stappen je hiervoor moet ondernemen. Een mogelijke ondersteuning is het gebruik van de kmo-portefeuille. Je kan hierover meer informatie terugvinden op de website van VLAIO.