RisicoanalyseWanneer is je risicoanalyse af?

Dino risicoanalyseEigenlijk nooit, de risicoanalyse is een methode om te werken aan de veiligheid en gezondheid in je opvang. Herhaal het proces binnen een cyclus van 2 jaar. Je kan je risicoanalyse perfect spreiden over deze 2 jaar. Dit maakt het meer haalbaar. En zo verbeter je continu je werking want:

  • situaties veranderen
  • materiaal verslijt
  • personeel wisselt
  • je kreeg van een ouder een klacht over een ongezonde situatie
  • ...

Zet je beste pootje voor!

Gebruik dit sjabloon in je kinderopvang. Schilder een veilig pad op de trap, duid aan waar de kinderen kunnen wachten aan de speeltuigen, maak er een tof speelparcours mee, ... En deel je creaties met ons op Facebook en Instagram via #meerdinominderrisico. 

Actielijsten

Kan je hulp gebruiken voor het in kaart brengen van de risico's? We maakten een aantal handige actielijsten op basis van de meest voorkomende risico's en meldingen van ongevallen in de opvang aan Kind en Gezin. Je bent niet verplicht om deze lijsten te gebruiken.

Maak er voldoende tijd voor vrij. Bekijk de actielijsten voor alle ruimtes waar de kinderen kunnen komen.

  • Een ruimte kan van functie veranderen. Vb. de keuken wordt gebruikt voor een knutselactiviteit. Ook de risico’s kunnen dan veranderen.
  • Bekijk je ook de ruimtes waar geen kinderen verblijven? Er kunnen toch risico’s zijn vb. in de garage waar je dagelijks doorloopt met de kinderen om naar buiten te gaan. 

De actielijst toezicht en handelingen is een beetje anders dan de andere lijsten. Gebruik deze lijst voor alle ruimtes en activiteiten. Want naast een veilige omgeving en materiaal is ook toezicht en veilig gebruik van het materiaal belangrijk. Vb. je hebt een veilig traphekje, maar als je dit niet goed sluit blijft de situatie onveilig. 


Word weer kind met onze VR-film

Bekijk onze virtual reality-film en ga door de ogen van een kind op verkenning in de opvang. Zo zie je hoe een kind kijkt naar en zich beweegt in de omgeving en kan je de risico's nog beter inschatten. Ben je klaar om weer kind te worden?

M - Dino VR

Meer ogen geven een bredere kijk

Dino risicoanalyseBetrek anderen als je jouw risicoanalyse doet, je krijgt een bredere kijk en vindt meer oplossingen. Bespreek de risico's met medewerkers en ouders. Dit zal een positieve invloed hebben op hun alertheid.

Ondersteuning nodig?

Je kan steeds terecht bij Mentes, het Ondersteuningsnetwerk Kinderopvang.

Schoolkinderen

Ook als je schoolkinderen opvangt is de risicoanalyse belangrijk. Meer info en actielijsten.