Meldingen in de media over adoptieschandaal in China

6 juli 2009

In de Chinese media zijn berichten verschenen over een adoptieschandaal in het district Zhenyuan in de provincie Guizhou.  Plaatselijke overheidsfunctionarissen zouden sinds 2001 jonge meisjes hebben weggehaald uit hun gezin omdat de ouders de boete voor het hebben van meerdere kinderen niet konden betalen.  Nadien zouden deze meisjes met valse papieren, via plaatsing in een weeshuis, als vondeling ter adoptie zijn gegeven aan gezinnen over de hele wereld.  België wordt onder meer met naam genoemd, net als Nederland.


Samen met de adoptiedienst Horizon kan de Vlaamse Centrale Autoriteit inzake Adoptie (VCA) met zekerheid stellen dat van het jaar 2001 tot en met mei 2009 geen enkel kind via Horizon uit de betrokken provincie Guizhou werd toegewezen aan een Vlaamse adoptiefamilie.

Om voor de toekomst maximale garanties te hebben voor een correct adoptieproces volgt de VCA alle ontwikkelingen verder op. De VCA heeft contact met de Belgische consul in China om meer duidelijkheid te krijgen over deze zaak. Zij staat hiervoor ook in contact met de Centrale Autoriteiten inzake Adoptie in de Franstalige Gemeenschap en in Nederland.


Voor meer info:
Leen Du Bois, woordvoerder Kind en Gezin
telefoon 02 533 14 24