Kind en Gezin vraagt verhoogde waakzaamheid voor gevolgen van hitte bij jonge kinderen

4 augustus 2009

Algemeen:

Algemeen kan je stellen dat als de volwassenen het warm hebben, jonge kinderen het ook warm hebben. Baby’s zijn extra gevoelig voor temperatuurschommelingen, omdat ze hun lichaamswarmte zelf nog niet goed kunnen regelen. 
Als het warm is, kunnen kinderen minder eetlust vertonen en verliezen ze meer vocht. Geef hen daarom regelmatig extra niet-bruisend water op kamertemperatuur of voor de baby’s extra melk te drinken. 
Vermijd lange ritten met de auto overdag. Stop regelmatig. Laat je kinderen nooit alleen achter in de wagen. Het is onveilig en de temperatuur kan heel snel oplopen.
Zorg voor lichte katoenen kleding.
Zorg voor een goede verluchting van woning, auto en slaapruimte. Pas wel op voor tocht.
Salmonella
De aanhoudende hitte verhoogt de kans op voedselbesmetting met salmonella. Met een aantal voorzorgsmaatregelen is dit eenvoudig te voorkomen. In het algemeen kan een voedselvergiftiging worden voorkomen door het eten bij de bereiding goed te verhitten en het voedsel te bewaren in een goed werkende koelkast. Bewaar geen voedselrestjes. Bereid alles zo vers mogelijk.


Preventie van verdrinking bij kinderen is noodzakelijk:

Bij aanhoudende warmte verschijnen in heel wat tuinen en op terrassen de typische kleine zwembaden. Elk jaar sterven er kinderen ten gevolge van verdrinking. De meeste verdrinkingen of bijna-verdrinkingen bij jonge kinderen gebeuren in zwembaden en vijvers, al dan niet in of om de eigen woning.
Vier eenvoudige aandachtspunten kunnen een ongeval voorkomen en het leven van een kind redden:
· Hou actief toezicht op je kind.
· Sluit vijvers en huiszwembaden af.
· Leer je kind zich veilig te gedragen in openbare zwembaden.
· Gebruik je eigen beschermingsmiddelen (bv. zwemvestjes).


Contactgegevens woordvoerder Kind en Gezin:
tel 02 533 14 24 
woordvoerder@kindengezin.be