Triple P bij Kind en Gezin

23 maart 2010

Opvoeden is voor de meeste ouders leuk. Je kinderen zien groeien en bloeien schenkt veel voldoening. Heel wat ouders ervaren dat dit groeiproces gepaard gaat met kleine en grotere vragen en zorgen. Op huisbezoek of in het consultatiebureau van Kind en Gezin stellen ouders vragen als: ‘Hoe komt het dat mijn kindje de laatste weken zo moeilijk inslaapt?’, ‘Gaan winkelen met mijn dochtertje van 2 jaar is een nachtmerrie, wat kan ik daaraan doen?’, ‘Vroeger was mijn zoontje van 3 jaar heel lief tegen de baby. Sedert een paar maanden doet hij de baby vaak pijn. Wat is er aan de hand?’

Meestal gaat dit over vaak voorkomende opvoedingsvragen die met goede informatie vrij snel kunnen worden opgelost. Soms aarzelen ouders nog iets te lang om te praten over wat zij als een probleem of zelfs als abnormaal ervaren. Dat is jammer omdat moeilijke situaties op die manier echt uit de hand kunnen lopen.
Een peuter die krijst in de supermarkt omdat hij een blinkende brandweerwagen wil, kan zijn ouders inderdaad doen blozen. Dit hoeft niet erg te zijn als je maar weet hoe je de situatie kan aanpakken. Laat je als ouder toe dat je kind zijn zin kan doordrijven, dan is de kans groot dat dit wél een probleem wordt wanneer het kind ouder wordt. Het kind heeft dan namelijk geleerd hoe zijn wensen te laten inwilligen op een negatieve, dwingende manier…  


Voor Kind en Gezin is het Triple P magazine een ideaal geschenk voor alle ouders en opvoeders. De regioverpleegkundigen en gezinsondersteuners zien de meeste jonge ouders bij het begin van hun ouderschap. Zij kijken ernaar uit om het magazine aan ouders te geven als start van een positieve opvoeding! Het gaat om een laagdrempelig aanbod voor opvoedingsondersteuning: een publicatie in grote oplage die actief pleit voor positieve relaties tussen ouder en kind. Relaties gebaseerd op affectiviteit maar waarin ook het corrigeren, op een niet kwetsende manier, van negatief gedrag aan bod komt.

Vanaf vandaag is het tweede Triple P magazine ook beschikbaar in de 93 consultatiebureaus van Kind en Gezin in de provincie Antwerpen. Alle  regioverpleegkundigen en gezinsondersteuners van Kind en Gezin in deze provincie zijn opgeleid om Triple P toe te passen. De Kind en Gezin medewerkers bereikten vorig jaar 10 000 gezinnen met dit programma en kregen vaak lovende reacties van tevreden ouders.


Info voor ouders:
http://www.kindengezin.be/
Kind & Gezin-Lijn: 078 150 100 (elke werkdag van 8 tot 20 uur bereikbaar)


Contactpersoon voor de pers:
Leen Du Bois, woordvoerder Kind en Gezin, telefoon 02 533 14 24