‘Verstandig zonnen’: zomercampagne van de Stichting tegen Kanker

19 april 2010

De campagne 'Verstandig Zonnen' heeft als doel ouders en andere opvoeders te wijzen op de extra bescherming die kinderen nodig hebben tegen de zon. De Stichting tegen Kanker organiseert deze nationale campagne in samenwerking met de provincies, kleuter- en lagere scholen en Kind en Gezin. Kind en Gezin is een partner naar ouders en kinderopvangdiensten toe.


Maatregelen om kinderen te beschermen tegen de zon

Kleine kinderen zijn het meest kwetsbaar en verbranden het snelst. De kans op ontwikkeling van huidkanker is nauw verbonden met het aantal keren dat iemand tijdens de kinderjaren zonnebrand heeft opgelopen. Kinderen zijn voor hun bescherming afhankelijk van de verantwoordelijke inzet van ouders en andere opvoeders. Helaas wordt de nood aan extra bescherming van kinderen vaak onderschat.

Om kinderen te beschermen tegen de zon bevelen we volgende 4 maatregelen aan:

  • Baby’s tot 1 jaar blijven uit de  zon.

  • Tussen 11 en 15 uur spelen kinderen in de schaduw.

  • Kinderen dragen een hoedje, een droog T-shirt en een zonnebril.

  • Kinderen zijn vaak en rijkelijk ingesmeerd met een ‘waterproof’ zonnecrème factor minimum 30.


Campagne

Nu de zomerdagen eraan komen wordt weer meer buiten gespeeld. Om ouders en opvanginitiatieven alert te maken op het belang van bescherming tegen de zon bij kinderen, heeft de Stichting tegen Kanker een opvallende pakket ontworpen bestaande uit een affiche, stickers en flyers.

www.kanker.be - campagne: verstandig zonnen