Week van de Opvoeding: Opvoeden is samenspel

17 mei 2010

Van 16 tot 23 mei gaat de Week van de Opvoeding door. Een uitgelezen moment om na te gaan wat er anno 2010 bij ouders leeft wanneer het gaat over het opvoeden van hun kinderen. EXPOO organiseerde een opvoeddebat.


Praten over het weer én over opvoeden
Het opvoeden van kinderen is altijd een beetje zoeken. Vragen hebben bij het opvoeden van kinderen – bijvoorbeeld of je het wel goed doet – is heel normaal.  Kinderen verschillen, ouders verschillen, geen enkele situatie is gelijk. Opvoeden blijft maatwerk maar we kunnen van elkaar leren.
Bij de schoolpoort, in de oudervereniging, sportclub, eigen ouders, broers of zussen,… komen ouders vaak andere ouders tegen. Eigenlijk zouden we net zo makkelijk over opvoeden moeten kunnen praten als over het weer.


Samen opvoeden
Ouders geven aan dat de beste steun bij het opvoeden van hun kinderen van andere ouders komt. Als je erover praat dan merk je dat iedereen wel eens met vragen zit. Dat iedereen ups en downs kent. Dat opvoeden soms moeilijk is maar ook veel vreugde kan brengen. Als je weet dat de ander bijna hetzelfde meemaakt als jezelf is het makkelijker en leuker om dingen te delen met elkaar.


Ook de overheid moet ouders ondersteunen
Ook al vinden ouders informele steun belangrijk, toch verwachten ze dat de overheid investeert in de nodige ondersteuning. Het gaat daarbij niet alleen over een goede kinderopvang voor iedereen en voldoende maatregelen om werk en gezin te kunnen combineren. Ouders vinden het ook heel belangrijk dat hun juiste opvoedinformatie aangeboden wordt wanneer ze daarnaar op zoek zijn. Sommige dingen weet je gewoon niet of schat je verkeerd in. Dan is het fijn dat je ergens terecht kunt voor professioneel advies. Dat kan heel wat stress bij het opvoeden wegnemen. Je wordt daar niet alleen zelf beter van, ook je kinderen genieten mee!


Opvoedingsondersteuning voor iedereen
In Vlaanderen werd de laatste jaren flink geïnvesteerd in opvoedingsondersteuning. Er werd werk gemaakt van opvoedingswinkels, ontmoetingsplaatsen, informatie en opvoedingsadvies.  Maar opvoedingsondersteuners moeten ook naar mensen toe stappen, want niet iedereen stapt even gemakkelijk naar het georganiseerde aanbod.  Soms leven mensen heel geïsoleerd en dat is niet goed voor de opvoeding van de kinderen. Ook voor die mensen moeten we een werkend aanbod voorzien.

Het opvoeddebat vond plaats op woendag 12 mei met deelname van zes ouders (Razia Alibhai, Stephanie Lemmens, Jo Helsen, Erwin Daenen, Mustafa Harraq, Kurt Van Laere), Patty Debruyckere van de opvoedingswinkel Antwerpen, Prof. dr. Stefan Ramaekers, Trui Moerkerke - hoofdredacteur Weekend Knack en Dirk Broos - adjunct kabinetschef minister Vandeurzen.

http://www.weekvandeopvoeding.be/