Kijk, ik groei! Baby's en ouders in ontwikkeling

20 oktober 2010

Vandaag lanceert Kind en Gezin ‘Kijk, ik groei! Baby’s en ouders in ontwikkeling’, een film over de ontwikkeling van jonge kinderen (0 tot 3 jaar). Kinderen evolueren snel in de eerste levensjaren. De film brengt de belangrijke mijlpalen in beeld, wat voor veel ouders toegankelijker is dan geschreven taal. Dit initiatief kadert binnen een ruimer maatschappelijk project in samenwerking met Cera waarbij het uitwerken van laagdrempelig communicatiemateriaal centraal staat.


Uniek
De film is bijzonder omdat hij beschikbaar is in 9 talen en in de Vlaamse Gebarentaal. Er werd hierbij gekozen voor voice-over en niet voor ondertiteling. Wie moeite heeft met lezen, krijgt op die manier ook vlot toegang tot de informatie. Bovendien worden dagdagelijkse situaties in beeld gebracht om de herkenbaarheid te vergroten.
De informatie over ontwikkeling wordt weergegeven per leeftijd (8 leeftijdscategorieën van 0 tot 3 jaar) én per thema (8 in totaal). Zo is het mogelijk om stukken film te selecteren aan de hand van het menu.
Mama’s en papa’s aan het woord
Kind en Gezin maakte een kortfilm met de feedback van ouders en grootouders. Ook de regioteamleden van Kind en Gezin, die de dvd zullen gebruiken tijdens huisbezoeken en consulten, komen daarin aan het woord.


Ook Vanya Wellens, ‘Femke’ uit de één-serie Thuis, heeft de film op vraag van Kind en Gezin al bekeken. Haar dochtertje Zita is net 4 maanden.
‘Ik houd Zita graag dicht bij mij, haar zachtjes in slaap wiegen voelt goed aan! Ik wist niet dat een baby vanaf een aantal weken toch best alleen kan leren inslapen, zonder te wiegen of er rondjes mee te wandelen in huis. Hoewel ik dus de neiging had Zita pas in bed te leggen als ze al ze sliep, let ik er nu wat op om niet in die gewoonte te vervallen om zo eventuele slaapproblemen later te vermijden.’
Volgens Vanya is het keuzemenu erg handig: ‘Ik heb natuurlijk de informatie geselecteerd die ik op dit moment interessant vind. Gaandeweg zal ik alle thema’s en leeftijden doornemen. Op dit moment denk ik al aan de eerste vormen van communicatie, maar over zindelijkheid bijvoorbeeld stel ik mij nog geen vragen!’


Contacpersoon voor de pers:
Leen Du Bois, woordvoerder Kind en Gezin
telefoon 02 533 14 24  
@   woordvoerder@kindengezin.be
Carmen Mathijssen, programmacoördinator Maatschappelijke projecten Armoede Cera
telefoon 0478 09 00 69
@   Carmen.Mathijssen@cera.be