Loopstoeltje voor kinderen wordt afgeraden

5 november 2010

De European Child Safety Alliance, die deel uitmaakt van Eurosafe, de Europese organisatie voor ongevalpreventie en veiligheidspromotie, publiceerde samen met Anec, de Europese consumentenorganisatie voor standaardisatie, een standpunt en een achtergrondbrochure over het gebruik van loopstoeltjes voor kinderen. Dit standpunt vertegenwoordigt de visie van experten inzake kinderveiligheid uit alle Europese landen.
Een loopstoeltje is een speeltoestel voor jonge kinderen die al goed zelf kunnen zitten, maar nog niet kunnen lopen.  De baby wordt ondersteund om rechtop te zitten in een zitje dat gedragen wordt door een metalen of kunststof frame op zwenkwieltjes.


Vastgesteld wordt dat loopstoeltjes voor kinderen heel wat ongevallen veroorzaken, met een onaanvaardbaar hoog aantal letsels ten gevolge van valpartijen. Ook brandworden of zelfs vergiftigingsongevallen doen zich voor.

Veel van dit soort ongevallen gebeurt doordat:

Het kind met loopstoeltje van een trap valt; het stoeltje kantelt door een oneffenheid op de vloer of omdat het kind over de rand hangt.

Het kind door zijn grotere mobiliteit bij plaatsen kan komen die aanvankelijk onbereikbaar voor hem waren (zoals oven, gasfornuis, snoeren en stopcontacten). Ook voorwerpen die hoger weggezet zijn, zoals messen, warme koffiepotten, zijn vaak wel bereikbaar voor kinderen in loopstoeltjes.

Het kind met relatief hoge snelheid tegen muren, deuren of meubels botst.

Het loopstoeltje als een soort box of speelpark wordt gebruikt. Het kind heeft meer vrijheid en het lijkt even veilig als in de box, maar dat is het niet.
90% van de geregistreerde verwondingen met loopstoeltjes komen voor aan het hoofd, waarvan 33% met hersenletsels.
Sommige ouders willen een loopstoeltje gebruiken omdat ze denken dat het kind zo sneller zal leren lopen. Het tegendeel is echter waar.
Een loopstoeltje heeft een fel verhoogd risico voor ongevallen en daarom willen ECSA en ANEC deze boodschap verspreiden naar alle ouders in alle Europese landen.

De volledige informatie van deze aanbeveling kan gevonden worden op:
http://www.childsafetyeurope.org/  en  op  http://www.anec.eu/

Kind en Gezin communiceert bovenstaand standpunt sinds 2005 via de website van Kind en Gezin. Voor informatie over veilig materiaal kunnen ouders ook de brochure Baby- en Peuteruitzet raadplegen.