Minister verbiedt verkoop van vloerpuzzel/vloermat!

16 december 2010

In de pers verscheen dit weekend het bericht dat minister Magnette de verkoop van vloerpuzzels die formamide bevatten verbiedt.

Vorig jaar maakte Testaankoop reeds bekend dat sommige vloerpuzzels voor kinderen gevaarlijke solventen en giftige stoffen bevatten, waaronder het kankerverwekkende formamide. De minister besliste toen om deze vloerpuzzels uit de rekken te halen. Er werd met de fabrikanten en verdelers overeengekomen dat de vloerpuzzels opnieuw in de handel mochten komen als ze vrij waren van schadelijke stoffen.

Uit de resultaten van een nieuwe test door de dienst bevoegd voor de veiligheid van de producten, is nu gebleken dat vrijwel alle geteste vloerpuzzels die nu op de markt verkrijgbaar zijn,  een te hoog niveau van schadelijke partikels afgeven. En dus heeft de minister beslist alle vloerpuzzels, die formamide bevatten, in ons land uit de handel te nemen. De fabrikanten worden verplicht om aan te tonen dat hun puzzeltapijt vrij is van schadelijke stoffen alvorens het weer op de markt te brengen

Advies

Ondertussen liggen er vloerpuzzels (speelmatten) van alle merken bij gezinnen thuis, in consultatiebureaus, in kinderopvangvoorzieningen,... Dit populaire speelgoed wordt met de feestdagen in zicht ook volop aangekocht. Via de Kind en Gezin-Lijn ontvangen wij dan ook vele vragen van ongeruste ouders, grootouders, begeleiders en kinderopvang.

Wat kan je doen?

  • Bij aankoop van een nieuwe vloerpuzzel:

  • Kijk na of deze vrij is van schadelijke stoffen. Dit kan je controleren door de gebruiksaanwijzing te lezen of info te vragen aan de verkoper of fabrikant.

  • Heb je reeds een vloerpuzzel aangekocht of in gebruik let dan op volgende zaken:

  • Laat de puzzelstukken van een nieuwe vloerpuzzel 14 dagen verluchten alvorens te gebruiken.

  • Kies bij voorkeur een vrij dikke vloerpuzzel zodat de kans dat er stukjes van afscheuren vrij klein is.

  • Gebruik géén vloerpuzzel met kleine puzzelstukjes voor kinderen onder de 3 jaar.

  • Hou steeds toezicht opdat kinderen de puzzelstukken niet in de mond steken.

  • Verwijder vloerpuzzels (speelmat) waarvan stukjes loskomen of versleten zijn.

  • Hou de verpakking steeds buiten bereik van de kinderen.

 We hopen dat er binnenkort alleen nog veilige vloerpuzzels op de markt komen.