Alarmerend veel zware metalen in babyvoeding

15 april 2011

Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheden arseen, lood en cadmium in Europese babyvoeding alarmerend hoog zijn. Onderzoekers ontdekten dat baby's die twee keer per dag babyvoeding kregen, vijftig keer meer arseen binnen kregen dan baby’s die borstvoeding kregen.

Zweedse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat kinderen tot 150 keer meer cadmium binnen kregen wanneer ze voedsel uit potjes begonnen te eten. De zwaarste concentraties zitten blijkbaar in potjes met rijst, omdat rijst meer zware metalen opslaat. De onderzoekers vragen nu om een nieuw wettelijk kader.

Ondanks het feit dat nergens de wettelijke normen overschreden zijn, menen de wetenschappers dat de aangetroffen concentraties nog steeds potentieel gevaarlijk zijn en roepen ze Europa op om baby's nog minder bloot te stellen aan de opname van zware metalen die kankers en hersenschade kunnen veroorzaken.

Advies
Voorlopig verandert Kind en Gezin zijn voedingsadviezen niet. We volgen de situatie verder op en informeren wanneer er meer informatie beschikbaar is.