Nieuwe campagne van het BIVV: 'Kijk papa, zonder gordel!'

28 juli 2011

De gordel omdoen als men achterin de wagen zit, is nog steeds geen reflex geworden: dat is één van de conclusies van de laatste attitudemetingen van het BIVV. Volgens de schattingen is de gordeldracht achterin niet hoger dan 50%. Erger nog, deze enquête toont aan dat 1 op de 5 personen die kinderen met de wagen vervoert, deze niet altijd correct vastklikt. Kortom, een sensibiliseringscampagne blijkt meer dan nodig te zijn.

Het is de bedoeling om er op te wijzen dat het dragen van de gordel achterin even belangrijk is als het dragen van de gordel voorin zowel voor kinderen als voor volwassenen. Om het even waar ze in de auto zitten lopen alle passagiers dezelfde risico’s. Zelfs in een stilstaande wagen zijn de inzittenden veel beter beschermd als ze de gordel dragen, want het risico om aangereden te worden door een ander voertuig bestaat altijd. Om het directer uit te drukken: het onderliggend idee is dat zowel voor- als achterin de dode zal vallen op de plaats … waar de gordel niet gedragen wordt.

Bovendien zijn niet alle kinderen die in een zitje of op een verhogingskussen vervoerd worden, ook correct beveiligd. Ook ziet men nog steeds kinderen op de arm van hun ouders of rechtstaand op de achterbank van de auto meerijden. Maar bij een botsing kan de onachtzaamheid van de ouders ernstige gevolgen hebben voor hun kroost. Nochtans zijn ouders die hun kinderen niet vastklikken daarom nog geen verkeersdelinquenten. Vaak zijn ze er juist van overtuigd dat ze minder risico lopen omdat ze altijd heel voorzichtig rijden, en, volgens wat ze zelf zeggen, 'is het slechts voor korte afstanden'.


Meer info over de campagne van het BIVV
Bekijk ook veilig vervoer