Onderzoek UA over zindelijkheid

20 september 2011

Twee op de drie kinderverzorgsters zeggen in de studie dat ze amper les gekregen hebben over zindelijkheidstraining. Toch vinden ze dat het tot hun takenpakket hoort om de kinderen vertrouwd te maken met 'het potje' en om ze droog te krijgen.

Zes op de tien kinderverzorgsters heeft al eens van ouders de vraag gekregen of hun kind niet wat rapper droog kon worden gemaakt. Eén op de drie vindt dat ouders er zélf niet genoeg tijd voor maken en de verantwoordelijkheid van zich afschuiven. Het onderwerp leidt in een kwart van de gevallen al eens tot een conflict. De verzorgsters menen dat de 'training' maar succesvol kan zijn, als ze ook thuis wordt voortgezet.

Kinderen die gewoon zijn om luiers te dragen, geraken steeds later proper. Uit eerder onderzoek blijkt dat een op de vijf Vlaamse kleuters op school nog niet zindelijk zijn.

Volgens Alexandra Vermandel van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, die de studie begeleidde, zijn er enkele eenvoudige tips:

  • Er is geen 'ideale' leeftijd om kinderen droog te leren worden. Het hangt van kind tot kind af en van zijn rijping, maar laat het vooral een natuurlijk proces blijven.

  • Er is niets op tegen om een kind al vroeg een potje aan te bieden. Als het er geen zin in heeft, zal het er vanzelf wel weer afkomen.

  • Een kind zonder luier laten rondlopen is alleen goed voor een kind dat er al een beetje klaar voor is.

  • Een peuter om de twee uur op het potje zetten is zinloos als het kind geen volle blaas heeft. Je kind moet het zelf leren voelen als zijn blaas vol is.

  • Laat het geen machtsstrijd worden, want van een kind dat “nee” zegt, kun je niet winnen.

  • Als het niet wil lukken, las dan een pauze in.

Meer informatie en tips van Kind en Gezin lees je hier
Lees ook het artikel in De Standaard.