WHO vraagt maatregelen om mazelen af te remmen

19 december 2011

Vaccinatie

96,6% van de kindjes uit het Vlaamse gewest hebben in 2008 een eerste dosis van het mazelen-bof-rubella vaccin gekregen. 
Voor een langdurige bescherming door vaccinatie is het belangrijk om niet alleen de eerste dosis te krijgen op 12 maanden maar ook de tweede, tussen 10 en 13 jaar (normaal in het 5de leerjaar).
Eén dosis van het mazelenvaccin beschermt 95% van de gevaccineerde personen. Na twee dosissen verhoogt de bescherming tot 98% van de gevaccineerden. Om mazelen uit te roeien moet minstens 95 procent van de bevolking gevaccineerd zijn.

Maatregelen

We vragen extra aandacht voor vaccinatie aan wie op reis gaat naar risciovolle gebieden op vlak van mazelen. Frankrijk en Roemenië zijn de zwaarst getroffen landen en in mindere mate Italië, Ierland en België.  Bij een reis met een kind jonger dan 12 maanden kan een vervroegde mazelenvaccinatie overwogen worden. Bespreek dit met je arts.
Vaccinatie tegen mazelen kan vanaf de leeftijd van 9 maanden en in nood zelfs vanaf 6 maanden. Deze vervroegde vaccinatie gebeurt dan door de behandelende arts. Als vóór 12 maanden tegen mazelen gevaccineerd wordt, dan moet er op 12 maanden opnieuw gevaccineerd worden, omdat een te vroege vaccinatie geen lange bescherming biedt. De vaccinatie op 12 maanden kan opnieuw bij Kind en Gezin gebeuren.
Voorlopig wordt bij Kind en Gezin de mazelen-bof-rubellavaccinatie verder op 12 maanden gegeven.

Meer info