1 op de 2 kinderen is niet correct vastgeklikt in de wagen

4 april 2012

Ook de voorbeeldfunctie van de bestuurder en de nood aan goed advies bij aankoop, worden aangehaald in het onderzoek. 

Dat de kinderen niet veilig worden vastgeklikt, heeft volgens het BIVV verschillende redenen. In 24 procent van de gevallen is het te wijten aan een gebrek aan aandacht van de persoon die het kind veilig in de wagen moet zetten. 

Vaak worden de zitjes ook verkeerd gebruikt, doordat ze slecht gemonteerd zijn in de wagen. Zo worden bijvoorbeeld draagbare autostoeltjes, die tegen de rijrichting moeten worden geïnstalleerd, toch in de rijrichting gezet. Bijna een op de vier kinderen die vervoerd worden in een kinderzitje tegen de rijrichting, is niet correct vastgemaakt, zegt het BIVV.

Het percentage kinderen dat helemaal niet wordt vastgemaakt, neemt toe met de leeftijd. Bij peuters jonger dan drie is 3 tot 5 procent niet vastgeklikt; bij kinderen tussen drie en zeven jaar oud gaat het om 11 procent en bij kinderen ouder dan acht is dat zelfs al meer dan 20 procent.

Aanbevelingen
Het BIVV stelde volgende prioritaire acties voor: 

  • de bestuurders en de kinderen sensibiliseren rond het belang goed vastgeklikt te zijn

  • de informatieverstrekking en de praktische instructies aan de ouders verbeteren

  • de installatie-instructies duidelijker maken

  • intensifiëring van het advies bij de aankoop van kinderbeveiligingssysteem in de verkooppunten 

Eén van de beleidsmaatregels die de Staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet, recentelijk heeft gecommuniceerd, is de verhoging van de boete voor het niet (correct) gebruiken van een kinderbeveiligingssysteem (van 50 naar 150 euro). Zo’n maatregel zal bijdragen aan de sensibilisering van de ouders inzake het belang van deze problematiek en de verhoging van het aantal correct vastgeklikte kinderen.  


Meer weten: de volledige studie
Bekijk ook: Veiligheid/Vervoer/In de wagen