Europese vaccinatieweek

19 april 2012

Bij een kinderwens is het belangrijk dat de vrouw met haar arts bespreekt welke vaccins ze best nog vóór de zwangerschap krijgt, want vaccinatie vóór de zwangerschap is het meest aangewezen. Toch kunnen veel vaccins ook tijdens de zwangerschap toegediend worden zonder gevaar voor de baby.

  • Het is belangrijk dat er wordt nagekeken of de vrouw voldoende beschermd is tegen mazelen-bof-rubella.

  • Ook tegen kinkhoest zijn de mama en haar partner best voldoende gevaccineerd om zo de pasgeboren baby te beschermen. Kinkhoest is de laatste jaren toegenomen, vooral bij jonge, nog niet (volledig) gevaccineerde, baby’s. Vaak ligt de besmettingsbron bij volwassenen in de omgeving van het kind. Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap is aanbevolen als de zwangere onvoldoende gevaccineerd is. Kan de vaccinatie niet uitgevoerd worden tijdens de zwangerschap, dan kan dat alsnog gebeuren na de bevalling om de ziekte niet door te geven aan het kind.

  • Wie zwanger is tijdens het griepseizoen (van begin oktober tot eind februari), kan zich best nog laten vaccineren tegen griep vanaf de 16de week van de zwangerschap.

Meer informatie over de vaccinatieweek