Melk en gezonde voeding voor jonge kinderen

16 mei 2012

Dat doen we door via alle mogelijke kanalen informatie, tips, recepten aan te bieden die ouders helpen om bewuste en gezonde keuzes te maken. Je kan bovendien steeds terecht met al je vragen bij jouw regioverpleegkundige, behandelend arts of bij de Kind en Gezin-lijn.

Op onze site geven we ook al geruime tijd een aangepaste aanbeveling over hoe melk en afgeleide producten passen in een evenwichtig menu.

Welke melk op welke leeftijd?

Kinderen krijgen bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot de leeftijd van 3 jaar. Tussen 12 en 18 maanden is dat nog opvolgvoeding of mogelijk al groeimelk. Tussen 18 maanden en 3 jaar is groeimelk aanbevolen. Het is immers vrijwel onmogelijk om met uitsluitend gewone koemelk voldoende ijzer en vitamine D op te nemen. Koemelk bevat ook te veel eiwitten.

Als ouders er toch voor kiezen om op de leeftijd van 12 à 18 maanden over te schakelen naar koemelk, krijgt het kind best extra vitamine D tot de leeftijd van 2 jaar. Bovendien is een evenwichtige vaste voeding met aandacht voor beperkte eiwitinname noodzakelijk.