Van jongs af aan minder zout

25 mei 2012

Een hoge zoutinname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Ook nierstoornissen, maagkanker en osteoporose zijn risico’s bij de inname van te veel zout.

Zout wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals brood en vleeswaren om onder meer de bewaarduur ervan te verlengen en de smaak te versterken.  Aan toevoegingen vanuit de industrie kan de consument weinig veranderen, maar we kunnen wel leren om minder zout te eten en dit al van jongs af aan:

  • extra zout toevoegen aan de babymaaltijd hoeft echt niet, aan de gerechten kan extra smaak gegeven worden met bijvoorbeeld verse tuinkruiden

  • bouillon trekken van groenten of vlees is gezonder dan bouillonblokjes toe te voegen

  • door voedingsmiddelen te stomen, wordt de smaak ervan beter behouden

Meer informatie over koken en het gebruik van kruiden in de kindermaaltijd
Het volledige advies van de Hoge Gezondheidsraad