Uitbraak EHEC-besmetting in Limburg

15 juni 2012

Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, afdeling Toezicht Volksgezondheid van Hasselt onderzoeken deze uitbraak.

Besmetting vindt vooral plaats door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, het drinken van rauwe melk of het eten van besmette, rauwe groenten. Alle gevallen in Limburg zouden verband houden met het eten van rauw vlees “Filet Américain”.

Deze lokale uitbraak is geen reden tot paniek, maar toont nogmaals het belang van hygiëne bij het bereiden van voedsel aan, zowel in de industrie als thuis.

Om zo hygiënisch mogelijk met vlees te werken, geven wij volgende tips:

  • Bepaalde gerechten worden bewust rauw gegeten of niet door en door verhit (zoals filet americain, gerookte rauwe zalm en haring, maar ook tiramisu, zelfgemaakte mayonaise, enz.). Let bij deze producten extra goed op de versheid en de kwaliteit. Er bestaat een risico op voedselintoxicatie.

  • Verhit voedingsmiddelen door en door, zowel wat temperatuur als wat duur betreft. Besteed extra aandacht aan producten die men in de microgolfoven opwarmt. Een microgolfoven warmt immers ongelijkmatig op en sommige gedeelten kunnen nog lauw zijn. Roer regelmatig om. Een onvolledige opwarming kan gevaar voor besmetting inhouden.

  • Scheid rauwe producten altijd van verhitte. In rauwe producten zitten doorgaans meer bacteriën dan in gekookte (verhitte). Vermijd dat deze bacteriën overgebracht worden van de rauwe op de schone of gekookte voedingsmiddelen. Dit heet kruisbesmetting. Gebruik dus bv. niet dezelfde ongereinigde snijplank voor zowel de rauwe als de gebakken kip.  


Meer informatie over vlees in de voeding van kinderen
Meer tips om hygiënisch te koken
Wat is EHEC?