1051 nieuwe kinderopvangplaatsen voor 0 tot 3-jarigen

29 september 2012

Het regelmatig gebruik van kinderopvang bij kinderen onder de 3 jaar steeg in vergelijking met 2004 met 7,5%. Om aan de stijgende vraag te voldoen, maakt de Vlaamse Regering geld vrij voor 235 plaatsen in de erkende en gesubsidieerde kinderopvang en 816 IKG-plaatsen. 'Met deze uitbreiding maken we werk van één van de belangrijke doelstellingen van het decreet kinderopvang. Het invullen van de behoefte aan kinderopvang is een belangrijke pijler van het decreet, maar de kwaliteit van dat aanbod is dat evenzeer', zegt minister Jo Vandeurzen.

Waar komen de nieuwe plaatsen?

De nieuwe plaatsen voor de erkende en gesubsidieerde kinderopvang komen er in Antwerpen, Gent, Brussel, Menen, Blankenberge, Oostende, Mechelen, Genk, Maasmechelen, Ronse, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren.

De IKG-plaatsen komen er in de zorgregio’s Aalst, Boom, Brasschaat, Dendermonde, Eeklo, Geel, Halle, Hasselt, Herentals, Hoogstraten, Leuven, Mol, Neerpelt, Ninove, Poperinge, Roeselare, Tielt, Turnhout, Vilvoorde en Waregem. De toekenning van de nieuwe opvangplaatsen gebeurde door Kind en Gezin. Zij gebruikten als basis de criteria die vastgelegd werden in een inschrijvingsoproep van maart 2012. 

Verschil in kinderopvang

Zowel in de erkende en de gesubsidieerde kinderdagverblijven, bij onthaalouders aangesloten bij een dienst als in de zelfstandige kinderdagverblijven met inkomensgerelateerde (IKG) plaatsen betalen de ouders volgens hun inkomen.

Erkende kinderdagverblijven en diensten voor onthaalouders hebben een erkenning van Kind en Gezin en voldoen daarvoor aan de voorwaarden. Zelfstandige kinderdagverblijven hebben een attest van toezicht van Kind en Gezin en voldoen daarvoor aan andere voorwaarden. Elk van deze verschillende opvangvormen valt onder een ander subsidiesysteem. Aan deze historisch gegroeide complexiteit wil het nieuwe decreet Kinderopvang van Baby’s en Peuters een einde maken. Zodra het decreet in werking treedt zal er enkel gezinsopvang en groepopvang zijn. Beide soorten opvang zullen toegang hebben tot hetzelfde, duidelijke subsidiesysteem.

Kind en Gezin op de Vakbeurs Kinderopvang

De vakbeurs is een ontmoetingsplaats voor de kinderopvang waar men de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van advies en producten kan volgen.
Kind en Gezin kan hier niet ontbreken. Op een vernieuwde stand geeft Kind en Gezin advies aan personen of organisaties die met kinderopvang willen starten. Ook de partners van Kind en Gezin nemen deel aan de beurs: Agentschap Ondernemen, KidsInvest, UnieKO en VoorZet.

Voor Kind en Gezin is dit ook meteen het ideale moment om het nieuwe decreet Kinderopvang verder toe te lichten op de beurs. Dit gebeurt door de experten van Kind en Gezin. Voor de beurs ontwikkelde Kind en Gezin ook een filmpje dat in een paar minuten de essentie van het decreet in beeld brengt en voortaan ook online staat.

Kind en Gezin wil op de beurs niet alleen advies geven en het decreet toelichten, maar wil daar ook persoonlijk alle aanwezige professionals uit de kinderopvang in de ‘bloemen’ zetten en hen zo bedanken om elke dag opnieuw voor kwaliteitsvolle kinderopvang te zorgen. 

Beslissingen diensten voor onthaalouders
Beslissingen erkende en zelfstandige kinderdagverblijven
Film over het nieuwe decreet