Kinkhoest bezig aan opmars in Vlaanderen

9 januari 2013

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor baby’s die nog niet of onvoldoende gevaccineerd zijn. Voor hen is een ziekenhuisopname nodig, want er zijn blijvende letsels mogelijk en de ziekte kan zelfs levensbedreigend zijn.

Kinkhoest wordt dikwijls niet vastgesteld bij een volwassene, omdat hij geen last heeft of 'slechts' een aanslepende hoest. Op dat moment kan hij de ziekte wel doorgeven aan het kind door hoesten en niezen. Adolescenten en volwassenen die geen hervaccinatie kregen, vormen de grootste besmettingsbron voor kinderen.  ¾ van de besmettingen van pasgeborenen gebeuren door contactpersonen in huis.

Vaccinatie

Een kindje kan gevaccineerd worden in een consultatiebureau van Kind en Gezin (0-3 jaar), bij de huisarts of bij de kinderarts. Kind en Gezin vaccineert gratis en is de hoofdvaccinator bij baby's (84%). In Vlaanderen zijn 95% van de baby's volledig gevaccineerd. De vaccinatie tegen kinkhoest is opgenomen in het basisvaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad dat Kind en Gezin toepast. Kinderen worden gevaccineerd tegen kinkhoest op de leeftijd van 8, 12 en 16 weken en op 15 maanden. Een herhaling is wel aanbevolen op de leeftijd van 5 à 6 jaar en in het 3e jaar van het secundair onderwijs.

De antistoffen tegen kinkhoest dalen en verdwijnen zelfs 5 tot 10  jaar na de laatste kinkhoestvaccinatie. Ook na het doormaken van een natuurlijke kinkhoestinfectie is een levenslange immuniteit tegen de ziekte niet gegarandeerd. Hierdoor ontstaat een groter wordende groep van adolescenten en volwassenen die onvoldoende of niet meer beschermd zijn. Daarom beveelt de Hoge Gezondheidsraad sterk aan om volwassenen die veel in aanraking komen met jonge kinderen opnieuw te laten vaccineren. Dit noemen we ‘cocoonvaccinatie’.

Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die geen herhalingsvaccinatie heeft gekregen op de leeftijd van 14 à 16 jaar en die in contact komt met niet-gevaccineerde of onvolledig gevaccineerde baby's:

  • jonge of toekomstige ouders, grootouders en hun naaste familiecontacten

  • personeel van kinderopvangvoorzieningen en onthaalouders

  • verzorgend personeel van kinderafdelingen en materniteiten in een ziekenhuis

Voor wie een kinderwens heeft, is vaccinatie voor de zwangerschap ideaal. Vanaf de 5de maand zwangerschap is vaccinatie ook een goede oplossing. Dit heeft geen invloed op de baby, maar het beschermt de baby de eerste maanden tot hij zelf wordt gevaccineerd. Het kan ook na de zwangerschap, maar dan worden er geen antistoffen doorgegeven en moeten beide ouders zeker worden ingeënt.

Het vaccin kost 19,33 euro. Er is terugbetaling voor adolescenten ouder dan 16 jaar en voor (toekomstige) ouders die geen herhalingsinenting kregen tegen kinkhoest tussen 14 en 16 jaar. Het vaccin kost dan 5,18 euro. De terugbetaling geldt ook voor broers en zusters van een zuigeling,
tenminste als zij tussen 16 en 18 jaar zijn en niet in orde zijn met de kinkhoestvaccinatie.


Lees meer over kinkhoest