Kinderen zijn goed gevaccineerd, hun (groot)ouders niet

6 maart 2013

In opdracht van de Vlaamse overheid is onderzocht hoeveel baby’s (18-24 maanden) en adolescenten (geboren in 1998) gevaccineerd zijn met de in Vlaanderen aanbevolen vaccins. De studie onderzoekt ook welke factoren meespelen bij niet of onvolledige vaccinatie.

De vaccinatiegraad bij Vlaamse baby's haalt in 2012 voor het hexavalente vaccin, pneumokokken en meningokokken C een voldoende hoog niveau om de circulatie van deze infectieziekten een halt toe te roepen. Voor de meeste dosissen ligt de vaccinatiegraad bij baby's boven de 95 %. Bij de adolescenten valt de hoge vaccinatiegraad op voor het HPV-vaccin (virus dat o.a. baarmoederhalskanker veroorzaakt) en een stijging met 2% voor de tweede dosis van het mazelenvaccin (92,5 % met doelstelling van 95% tegen 2015 in het vooruitzicht). 

‘Toch moeten we ook de komende jaren uitbraken van kinkhoest, mazelen en bof vrezen', zei vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) begin februari in De Standaard. 'Vorig jaar waren er 348 meldingen van kinkhoest, een voor baby's soms dodelijke ziekte. Dat nog meer baby's de ziekte zullen krijgen, is te wijten aan de lage vaccinatiegraad bij de ouders van kleine kinderen. Slechts 20 tot 27 procent van hen is ertegen gevaccineerd. Ouders kunnen de bacterie doorgeven aan baby's die nog geen vaccin hebben gehad.'

Kind en Gezin is en blijft veruit de hoofdvaccinator (83,7 %) in de groep van de zuigelingen. Bij 90 % van de ouders die een andere hoofdvaccinator aangeeft, heeft het kind toch ook minstens één inenting bij Kind en Gezin ontvangen. Pediaters zijn bij 12 % van de baby's hoofdvaccinator, gevolgd door huisartsen (3,6 %). Jonge kinderen van wie de vaccinatie door verschillende vaccinatoren werd uitgevoerd, bleken vaker onvolledig gevaccineerd en ook de informatie bleek minder goed geregistreerd.


Doelstellingen

De Vlaamse overheid richt zich voor de komende jaren op een nog hogere vaccinatiegraad tegen mazelen, griepvaccinatie bij zwangere vrouwen en aandacht voor vaccinatie bij volwassenen (levenslang vaccineren voor (groot)ouders, kinderopvang, ...).

Lees meer over deze studie