Klok 1 uur vooruit = 1 uur minder slapen

21 maart 2014

Een kind gewoon eerder naar bed sturen, biedt jammer genoeg geen oplossing. De wetenschappelijke uitleg hiervoor is dat in de uren voor de normale bedtijd de hersenen een stof aanmaken waardoor je actiever wordt, om te voorkomen dat je voortijdig in slaap valt. Je kan dus wel vroeger in bed gaan liggen, maar dat heeft weinig zin.

Niet alleen het slapen gaan, maar ook het opstaan is moeilijk in de eerste dagen na het ingaan van de zomertijd. Kleine kinderen kunnen daardoor na de omschakeling wat meer huilen en prikkelbaarder zijn dan normaal. Oudere kinderen hebben meer moeite om zich te concentreren en taken te doen. Deze aanpassing kan wel wat tijd in beslag nemen.

Tips

Ouders kunnen hun kinderen helpen om zich sneller aan te passen aan het nieuwe ritme.

  • Door 's ochtends bij het opstaan meteen voor veel licht en lichamelijke activiteit te zorgen. De gordijnen wagenwijd open dus en als het even kan de kinderen te voet of met de fiets naar de opvang of school brengen in plaats van met de auto.

  • Door 's avonds ervoor zorgen dat het vroeger donker is. De gordijnen dicht en de schemerlamp aan.

  • Door de laatste paar uur voor het naar bed gaan niet te wild doen. Rustige spelletjes, een verhaaltje, een liedje, rustig tanden poetsen en de pyjama aandoen is het ideale avondritueel.

Lees meer over slapen