Nieuwe campagne van Kind en Gezin 'Bewegende baby's hebben een stapje voor'

25 maart 2014

Kind en Gezin stelt vast dat ouders van jonge kinderen vragen hebben over hoe ze hun kinderen de meest gezonde start kunnen geven. Die vragen gaan vaak over gezonde voeding. Het belang van beweging en zeker de impact van te vaak en langdurig stilzitten is minder bekend terrein voor ouders.

Even stilstaan bij stilzitten
Gezond eten en voldoende bewegen zijn cruciaal voor een gezonde start voor elk kind. In deze campagne wil Kind en Gezin ouders ook even laten stilstaan bij ‘sedentair’ gedrag.
Te veel zitten is niet hetzelfde als een gebrek aan fysieke activiteit, want al beweegt een kind regelmatig, dan nog zit het vaak langdurig stil: in de auto, aan tafel, in de kinderwagen, voor de televisie, al zittend spelen, … De stijging in het aantal zittende uren met laag energieverbruik is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht, ook bij kinderen. Uit onderzoek via directe observatie blijkt dat kinderen tussen 0 en 3 jaar binnen 60% van hun tijd sedentair zijn en buiten 31%.

Via www.kindengezin.be en in de brochure ‘Speel met je kindje zijn voeten’ vinden ouders tips hoe  ze op een eenvoudige en haalbare manier van jongs af aan beweging in het dagelijks leven kunnen brengen.


Ouders ondersteunen: bewegen is kinderspel
Rollen, springen, kruipen, … een kind is nooit te jong om te bewegen. Ouders hoeven bij beweging niet aan sporten te denken. Bewegen kan altijd en overal. Het vereist geen grote inspanning, en het is op elke leeftijd leuk voor ouders én kinderen.

Op www.kindengezin.be en in de brochure ‘Speel met je kindje zijn voeten’ staan tips per leeftijdscategorie en voor elk moment van de dag. De regioteamleden van Kind en Gezin staan klaar om ouders te ondersteunen.

Een aantal algemene tips uit de brochure:

  • Comfortabele kleding nodigt uit om vrij te bewegen en op ontdekking te gaan.
  • Kan je kind al stappen? Beperk dan de momenten dat je je kind draagt, en het gebruik van hulpmiddelen zoals een kinderwagen.
  • Laat je kind niet onnodig lang in zijn draagbaar autostoeltje of eetstoel zitten.
  • Speelgoed afwisselen doet je kind telkens op een andere manier bewegen.
  • Speelgoed dat aangepast is aan de leeftijd van je kind, zorgt voor uitdaging en prikkels om te bewegen.
  • Zoek plaatsen waar je kind, zowel binnen als buiten, veilig kan spelen.
  • Door zelf actief te zijn en samen met je kind te spelen, geef je het goede voorbeeld.


Vlaams actieplan voeding en beweging
Deze campagne is één van de vele acties uit het Vlaams actieplan voeding en beweging. Met dat actieplan zet de Vlaamse overheid in op concrete projecten die er mee voor zorgen dat we gezonder eten en meer bewegen. Het zijn stuk voor stuk wetenschappelijk onderbouwde acties die de keuze voor een gezonde levensstijl eenvoudiger maken, op school, thuis of op het werk.

Alles over Beweging