Kind en Gezin start met innovatief opvolgingssysteem van de groei bij jonge kinderen

11 juni 2014

De groei van zowel gewicht, lengte als hoofdomtrek, is inderdaad een belangrijke indicator voor de gezondheid van het kind. Daarom wordt dit al jaren opgevolgd tijdens onze consultaties. De groei is een complex gebeuren dat wordt weergegeven aan de hand van curven. Om de opvolging en mogelijke doorverwijzing op gestandaardiseerde wijze te doen, ontwikkelde Kind en Gezin een nieuwe module die geïntegreerd werd in het bestaande elektronisch registratiesysteem.

Bovendien komen er twee groeicurven bij die het evenwicht tussen gewicht en lengte bij kinderen opvolgen: de G/L-curve en de BMI-curve. Voor prematuur geborenen zijn specifieke (gecorrigeerde) curven beschikbaar.


Eetgewoonten van Vlaamse kinderen verbeteren, maar nog steeds ongezonde voedingsgewoonten

Ook stelt het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin onderzoekresultaten bij de Vlaamse geboortecohorte JOnG!’ voor. Het rapport ‘Voedingspatroon en determinanten van sommige (on)gezonde voedingsgewoonten van Vlaamse peuters’ toont aan dat de eetgewoonten van Vlaamse kinderen (0-3 jaar) verbeteren, maar er worden nog steeds voedingsfouten vastgesteld.

Op basis van deze resultaten worden een aantal algemene en voedingsspecifieke aanbevelingen geformuleerd.

pdf Persbericht van Kind en Gezin
pdf 'De eetgewoonten van Vlaamse kinderen (0-3 jaar) verbeteren' van Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Bekijk onze informatie over de opvolging van groei binnen onze dienstverlening
Informatie over Voeding en beweging