Hoe zit dat nu met dat koekje in de fruitpap?

17 juni 2014

De gewoonte om aan een fruitmaaltijd een koekje toe te voegen, is in België wijdverspreid. Nochtans bevatten deze behoorlijk wat koolhydraten (in de vorm van sacharose), die het aandeel van vet in de voeding verkleinen. Bovendien bevatten de babykoekjes zout, verzadigde vetzuren en transvetzuren. Daarom wordt geadviseerd om van dit koekje geen gewoonte te maken en gezondere alternatieven aan te bieden. Het dagelijks toevoegen van koek leidt ook tot de gewoontevorming om wanneer fruitpap overgaat in stukjes fruit, ook apart nog een koek aan een kind te geven.

Naar aanleiding van het uitbrengen van de resultaten van JonG zijn er afgelopen dagen in de pers diverse artikels verschenen die tot verwarring en vragen hebben geleid.

Hoe zit dat nu met dat koekje in de fruitpap?

  • De reden om iets aan de fruitpap toe te voegen, is om ze in te dikken. Te vloeibare fruitpap is immers moeilijker om af te happen voor een baby. Wij adviseerden al om met alternatieven zoals melen en granen af te wisselen, maar dit werd blijkbaar niet opgepikt. De vaststellingen uit het onderzoek hebben er daarom toe geleid om onze adviezen duidelijker te formuleren.
  • Kind en Gezin vindt dat een koekje nog kan:
    • maar er zijn ook andere, gezondere, alternatieven om de fruitpap in te dikken, zoals ongezoete kindermelen, -vlokken of -granen.
    • maar een dikkingsmiddel hoeft niet altijd, een vaster fruitpapje heeft dit niet nodig.

Lees meer over eten en drinken.