VVOG, Kind en Gezin en de VVOC slaan de handen in elkaar voor een betere sensibilisering rond vroeggeboorte

17 november 2014

In Vlaanderen worden jaarlijks meer dan 8% van de kinderen te vroeg geboren. Samen met ernstig zieke kinderen die het leven starten in een couveuse, vormen zij de grootste groep kinderpatiënten.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, gaf Kind en Gezin de opdracht een sensibiliseringsproject uit te werken ter preventie van vroeggeboorte. Aanleiding hiervoor was een aanbeveling van de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) in hun engagementsverklaring ter ondersteuning van vroeggeboren kinderen en hun gezin. Beleidsmakers werden aanbevolen om de samenleving te sensibiliseren wat betreft risicofactoren voor vroeggeboorte en de impact op het gezin en het kind. Het goed informeren en zo vroeg mogelijk opvolgen van zwangere vrouwen, verhoogt de kans om risicozwangerschappen tijdig te ontdekken en te begeleiden.

Samen met de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) en de VVOC, startte Kind en Gezin met de realisatie van een sensibiliseringsproject. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de adviesraad van de VVOC, bestaande uit professionelen uit verschillende disciplines die vroeggeboren kinderen behandelen en opvolgen.

Op de studiedag stelt de VVOC er ook het getuigenissenboek “Zo klein, pril en sterk, Verhalen over prematuurtjes” voor, uitgegeven bij Casa Littera. 23 ouders van te vroeg geboren kinderen brengen elk hun uniek verhaal. Het boek vormt een mooie aanvulling op het sensibiliseringsproject en biedt steun aan ouders van wie hun kind te vroeg geboren wordt.


Contactpersonen voor de pers:

  • VVOG: Prof. Dr. De Catte, - 016 34 84 38
  • VVOC: Yannic Verhaest - 0473 75 06 40
  • Kind en Gezin: Leen Du Bois - 0496 59 15 11

Meer informatie bij Zwangerschap en geboorte/Geboorte/Vroeggeboorte