Veilig de zonsverduistering volgen

18 maart 2015

Veilig waarnemen

Het kijken naar een zonsverduistering is niet zonder gevaar. Er bestaat een risico op blijvende letsels aan de ogen. Het is belangrijk om uw ogen te beschermen. Een gewone zonnebril volstaat niet omdat de schadelijke stralen van de zon er door gaan, zelfs als die heel donker is. Wie veilig wil kijken, kan zich best een eclipsbrilletje aanschaffen dat zowel het zichtbare licht afzwakt als de schadelijke zonnestraling filtert. Een eclipsbrilletje is (meestal) een kartonnen brilletje waarop een speciaal zonnefilter is aangebracht. Ze zijn voor een paar euro te koop bij de opticien, op het internet en bij sterrenwachten. Ook een lasbril met een minimale dichtheid van 14 geeft een goede bescherming.

  • Gebruik geen beschadigde eclipsbrilletjes.
  • Draagt u een gewone bril, dan moet de eclipsbril er zonder moeite overheen gaan. Zonder uw bril ziet u niet al te veel details van de zon.
  • Gebruik in geen geval uw eclipsbril in combinatie met een telescoop of verrekijker. U loopt hiermee het risico dat u de lenzen er niet helemaal mee afdekt.

Voor meer informatie over veilig waarnemen kan je terecht op http://www.eclips2015.be/nl/waarnemen.


Kinderen onder de 3 jaar

Kinderen zijn de meest kwetsbare groep voor eventueel blijvende oogletsels. Er wordt aangeraden om kinderen onder de drie jaar niet naar de zonsverduistering te laten kijken. Ze zullen niet veel begrijpen van wat er juist ‘te zien’ is. Het heeft dan ook geen zin hen te dwingen om te kijken.

Voor kleine kinderen is het moeilijk te begrijpen waarom ze een eclipsbril zouden moeten opzetten en is er geen zekerheid dat ze dit heel de tijd op willen laten, waardoor er toch een risico bestaat dat ze met het blote oog naar de zon kijken.

Door als ouder of begeleider zelf te kijken naar de zonsverduistering, worden kinderen aangetrokken om ook te kijken. Let dus goed op.