Overlijden peuter Milow

15 april 2016

Begin maart overleed peuter Milow uit het West-Vlaamse Westrozebeke tijdens zijn namiddagdutje. De spoedarts omschreef het als een verdacht overlijden. Politie en parket werden ingelicht. Er werd een autopsie uitgevoerd. Twee dagen voor zijn dood is Milow 's avonds op consultatie geweest bij Kind en Gezin, waar hij twee inentingen kreeg. De familie leeft met het vermoeden dat dit de doodsoorzaak zou zijn. Het onderzoek is lopende.

Kind en Gezin heeft er alle begrip voor dat de ouders de exacte oorzaak willen weten van deze tragische gebeurtenis. Ook wij willen graag weten hoe het onderzoek afloopt. Op basis van de informatie waarover we nu beschikken, is een link tussen het overlijden en de toegediende vaccinaties onwaarschijnlijk. Maar het onderzoek zal klaarheid moeten scheppen. Kind en Gezin betreurt de zeer sensationele wijze waarop het nieuws in bepaalde media wordt gebracht. Dat maakt alle ouders van jonge kinderen ongerust. Dit stelt ook het basisvaccinatieprogramma van de overheid in een negatief daglicht. De peuter kreeg 2 vaccins - een combinatievaccin met 6 componenten en een enkelvoudig vaccin. Het basisvaccinatieprogramma in Vlaanderen is gebaseerd op de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.

Prof. Pierre Van Damme, vaccinoloog bij de Universiteit Antwerpen, begrijpt dat de ouders de link leggen met de vaccinaties: “Natuurlijk gaat elke ouder op zoek naar een mogelijke oorzaak, maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat een kindje is overleden na deze inentingen. Maar het is niet omdat iets onwaarschijnlijk lijkt, dat we het mogen uitsluiten. Vandaar dat het goed is dat dit verder onderzocht wordt."