Meer vragen over zindelijkheid in aanloop naar de eerste schooldag

26 augustus 2016

Niets forceren
Zindelijkheid kan je beter niet forceren, maar wel stimuleren. Een kindje onder tijdsdruk droog proberen te krijgen voor de eerste schooldag geeft stress en kan leiden tot een foute plastechniek.  Er zijn manieren om te zien wanneer je kind er klaar voor is.  Het kind moet begrijpen dat daar een potje voor is, het moet er rijp voor zijn en het moet het willen. 

Stimuleren vanaf 18 maanden
Vanaf 18 maanden kan je je kind ondersteunen en stimuleren in het zindelijk worden. Je kan al een potje in huis halen, je kind meenemen wanneer jij naar het toilet gaat, boekjes voorlezen, video’s bekijken enz. 

Droog is niet zindelijk
Er is een verschil tussen ‘droog zijn’ en ‘zindelijk zijn’. Een droge luier wil niet zeggen dat je kind al zindelijk is. Een kind is zindelijk wanneer het bijvoorbeeld tijdens een autorit aangeeft dat het naar het toilet moet, maar zich nog even kan inhouden.

Bespreek het met de school
De eerste schooldag komt er aan. Ben je nu al te laat om de verschillende stappen naar zindelijkheid te zetten?
Als je kindje er rijp voor is, zal dat geen probleem zijn. Bespreek dit vooral met de school van je kind. De aanpak kan verschillen. Zeker niet ongerust zijn wanneer het nu nog niet lukt. Een kind heeft tot de leeftijd van 5 jaar tijd om zindelijk te zijn overdag en tot  de leeftijd van 7 jaar om ‘s nachts zindelijk te zijn.

Het is handig om wat reservekledij mee te geven naar school voor het geval er zich een ‘ongelukje’ voordoet.

Lees meer over de 4 fasen