Wereldborstvoedingsweek: lancering 'Appje voor de borst'

3 oktober 2016

Meer info: www.health.belgium.be/nl/borstvoeding-natuurlijkEenvoudig en handig

Vroedvrouw Hannah Van Hout zag in de praktijk dat veel mama’s afhaken van borstvoeding omdat het hen onzeker maakt. Daarom bedacht ze dat een eenvoudige app mama’s een geruster gevoel zou kunnen geven.
De app denkt aan de kleine, praktische dingen, zodat de mama ze niet meer moet onthouden. Aan welke borst heb ik het laatst gevoed? Wanneer had m’n kindje nu weer een volle luier? De app vergemakkelijkt op die manier ook het bespreken van vragen of problemen met de vroedvrouw of verpleegkundige. Een mama kan zelfs met één druk op de smartphone de geregistreerde gegevens doorsturen. De app geeft ook tips op basis van registratie en leeftijd van het kindje.

‘Toen we bij Kind en Gezin de eerste plannen van Appje voor de Borst zagen, waren we meteen enthousiast. Het idee om in te spelen op de onzekerheid van mama’s bij de start van borstvoeding was echt sterk. We hebben dan ook geen moment geaarzeld om hen te ondersteunen. Door onze kennis en informatie rond borstvoeding te delen, maar ook door de data van onze groeicurves open te verklaren. Zo konden ze een wetenschappelijk onderbouwde app uitwerken en kunnen we zo samen ouders op een vernieuwende manier ondersteunen om zo borstvoeding langer vol te houden,’ aldus Katrien Verhegge, administrateur-generaal van Kind en Gezin.

‘Wij vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk mama’s starten met borstvoeding. Op dit ogenblik starten 77% van de mama’s met borstvoeding. Dat aantal kan echt nog beter. Maar dan moeten we ouders nog beter ondersteunen.’, vervolgt Katrien Verhegge. ‘Voor Kind en Gezin is dit een boeiend traject geweest. De dynamiek van jonge ondernemers met een maatschappelijk relevant project, gecombineerd met onze expertise leidt tot een mooi resultaat. Het is de eerste keer dan we op deze manier samenwerken met partners. Maar het smaakt zeker naar meer.’

Ook Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, verheugt zich over dit initiatief: ‘Mooi hoe jonge ondernemers hier samen met Kind en Gezin op een innovatieve manier borstvoeding ondersteunen. Dit is een voorbeeld van hoe technologie preventie kan versterken.

Appje voor de Borst is beschikbaar voor Android en iPhone.

Meer informatie op http://www.appjevoordeborst.com/