Kind en Gezin organiseert de conferentie 'De Toekomst is Jong'

6 oktober 2016

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen nam daarom het initiatief voor deze conferentie met een veelzeggende titel als inzet: De Toekomst is Jong. Het is de ambitie om te komen tot een breed gedragen visie voor het beleid rond jonge kinderen en hun omgeving. Het thema ‘de toekomst is jong’ werd voorbereid aan de hand van vier concrete deelthema’s, waarmee een jaar lang vier werkgroepen onder leiding van een voorzitter, intensief aan de slag gingen. Vertegenwoordigers van ouders en kinderen, (beleids)actoren en onderzoekers werkten hier samen aan aanbevelingen.:
 • Jong en Gezond, o.l.v. Inge Vervotte, gedelegeerd bestuurder van Emmaüs en voorzitter van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie
  Het aanpakken van gezondheidsongelijkheid met onder meer een focus op de pre-, peri en postnatale periode, maar ook later
 • Jong en Overal thuis, o.l.v. Prof. Michel Vandenbroeck, docent gezinspedagogiek, UGent
  Een rijke omgeving voor alle kinderen - kindvriendelijk beleid
 • Jong en Geborgen, o.l.v. Sofie Crommen, kinder- en jeugdpsychiater en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en jeugd­psychiatrie
  Gepast omgaan met verontrusting en dit vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid in de samenleving
 • Jong en Betrokken o.l.v. Bruno Vanobbergen, Vlaams Kinderrechtencommissaris
  Participatie van gezinnen en kinderen
Vandaag worden de eindrapporten en concrete beleidsaanbevelingen voorgesteld op de conferentie. 
Sien Wynants, wrapster bij Ketnet, is gastvrouw van de conferentie. Zij zal in de namiddag ook een life interview afnemen van minister Jo Vandeurzen.
De conferentiedag start met een algemene reflectie op de toekomst is jong, gebracht door professor Frank Vandenbroucke (Universiteit Amsterdam).

Margy Walley van het Pen Green Centre for Children and Families in Engeland, brengt een inkijk in een inspirerende praktijk uit het buitenland. Ze vertelt haar verhaal van een geïntegreerd geheel aan basisvoorzieningen opgebouwd in co-constructie met gezinnen en kinderen.

Kindercorrespondent Tako Rietveld uit Nederland geeft een toelichting over het thema: Kinderen hebben nieuws.
Tako: “Kinderen zijn veel meer dan vrolijke, ondeugende, spelende wezens. Ze kijken met andere ogen naar de wereld van de volwassenen, vol positiviteit, inventiviteit en creativiteit.” 
Tako weet als geen ander dat meningen, visies en verhalen van kinderen echt verschil maken. “Maar waarom luisteren we dan zo weinig? En hoe kunnen we dat goed en oprecht doen?”

Alle info over de conferentie is te vinden op de website 'De Toekomst is Jong'